Tappade kistan – anhöriga får 15 000

NYHETER

Gravsättarna verkade fulla och tappade deras pappas kista.

Begravningsbyrån har nu gått med på att ge de två döttrarna 7 500 kronor var i skadestånd.

– Det är inte tillräckligt och vi kämpar fortfarande för vår rätt. En sådan här sak får inte hända, säger Anneli Välimäki, 23.

Redan inne i S:t Botvid lilla kapell stod det klart att något var fel. Anneli Välimäkis pappa skulle begravas och sex kistbärare började bära iväg kistan.

Först tappade de greppet om kistan så att det ekade i kyrkan av smällen. När sällskapet kommit ut på kyrkogården plockades blomsteruppsättningarna bort innan familjen hann fotografera.

Sedan kom den stora chocken.

– De tappade kistan ner i graven. Det var fruktansvärt, säger Anneli Välimäki, 23.

Sprang gråtande iväg

Kistan hamnade på högkant i graven. Anneli och hennes storasyster sprang gråtande från platsen eftersom de var säkra på att kistan hade öppnats och att deras döda pappa hade ramlat ut.

Nu har snart ett halvår gått. I dag kom tingsrättens beslut att Alfta begravningsbyrå ska betala 7500 kronor vardera till Anneli och hennes syster Alina.

De hade begärt 20 000 kronor var och är inte nöjda med domen.

– Varje gång jag är vid hans grav så ser jag det här framför mig. Det sitter djupt inne, säger Anneli Välimäki.

"Inte berusade"

Begavningsbyrån hade hyrt in bärarna och utövar ingen arbetsledning över dem, står det beskrivet i domen. Företaget som hyrde ut bärarna har undersökt vad som hände vid gravsättningen och har kommit fram till att uppdraget utfördes på ett "omdömesgillt sätt".

Anneli Välimäki vill överklaga domen.

– Det känns helt sjukt att vi inte kan få vår rätt. Egentligen handlar det inte om pengar, men det är det enda som gäller, säger hon.