Explosion i Köpenhamn

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En man utlöste en sprängladdning på en hotelltoalett

Foto: AP polfoto

En man utlöste vid 13.29 i eftermiddags en explosion på en toalett på Hotel Jörgensen i Köpenhamn.

Strax efter greps en misstänkt gärningsman i Örestedsparken. Polisen säger dock att man inte betraktar det inträffade som ett terrorangrepp.

Avspärrningarna runt Hotel Jørgensen där explosionen skedde.

Enligt tidningen Politiken hade den gripne mannen en väska knuten runt magen. Polisen höll sig därför länge på avstånd från honom och lät en bombrobot avlägsna knytet runt magen. Det är dock oklart om det faktiskt innehöll sprängmedel.

Mannen låg i närmare fyra timmar på marken i Örestadsparken innan bombtekniker ansåg det säkert att föra bort honom. Detta skedde då via bår och mannen fick sjukhusvård för de skador i ansiktet och på armarna som han ådrog sig i samband med explosionen. Han är nu anhållen.

Gärningsmannen från Luxemburg

Mannen ska enligt flera medier komma från Luxemburg. Vittnen har sett honom springa från hotellet blödandes från huvudet.

Samtidigt uppger danska räddningstjänsten att ingen ytterligare person skadats i samband med explosionen.

Polisen spärrade tidigt av ett område runt hotell Jörgensen och utökade senare även avspärrningarna till ett större område runt Israels plads och Örstedsparken.

Hotellet evakuerades omedelbart efter händelsen och boende runt omkring fick inte komma in i sina lägenheter.

Oklart motiv

Det finns inga uppgifter från officiellt håll i Danmark som säger att explosionen på hotellet i centrala Köpenhamn skulle ha några politiska motiv eller anknytning till årsdagen av 11 september-attentaten 2001.

Några andra motiv har inte heller uppgetts.

Enligt Politiken har även Skånepolisen vidtagit åtgärder efter explosionen, men polisens informatör Sofie Österheim vill inte gå in i på vad som gjorts.

Har ni fått antydningar på att någon tänkt slå till mot Sverige?

– Det kan jag inte gå in på.

Publicerad: