Tågchefer kom inte på krisövning

Publicerad:
Uppdaterad:

De högsta cheferna inom järnvägsbranschen uteblev när krisövningen Spårsnö hölls i Solna den 11 november. Övningen kritiseras skarp från S-politiker.

Det är mycket märkligt. Med tanke på förra vinterns tågkaos tycker jag att de borde varit på plats, säger Anders Ygeman (S), ordförande för riksdagens trafikutskott till Dagens Nyheter.

Övningen – grupparbete

S-politiker är kritiska till hur övningen genomfördes - den bestod av ett slags grupparbete medan det i direktiven från regeringen stod att övningen skulle spegla "en situation motsvarande den som rådde vintern 2009/2010". Man borde ha övat skarpt, anser Pia Nilsson (S) och beskriver övningen som "ett slags terapi".

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) säger sig inte ha hört den typen av kritik mot övningen tidigare.

Kritiserar mätning

Samtidigt kritiserar trafikforskare SJ:s policy att endast redovisa förseningar längre än fem minuter som ett nationellt medeltal:

"Det ligger i allmänhetens intresse att få veta hur förseningar fördelas på orsaker, sträckor, typ av trafik och operatörer", skriver de på DN Debatt.

På torsdagen anordnar trafikutskottet en öppen utfrågning i riksdagen om vinterberedskapen. Förutom SJ:s vd Jan Forsberg deltar även Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm och Per Unckel, landshövding i Stockholms län.

TT

Publicerad: