Nordkorea varnar för fler attacker

avSusanna Vidlund

”Vi kommer inte tveka”

Foto: Foto: SCANPIX
En sydkoreansk reporter går bland spillrorna efter tisdagens attack från Nordkorea. Nu förbereder sig landet på fler attacker.

Konflikten mellan Nordkorea och Sydkorea trappas upp.

Länderna är på gränsen till krig och Nordkorea varnar nu för ytterligare attacker.

– Nordkorea kommer utan att tveka utföra en andra och tredje attack, om krigshetsarna i Sydkorea åter provocerar, uppgav Nordkoreas försvarsmakt i ett pressmeddelande som landets nyhetsbyrå KCNA läste upp på torsdagen.

Krisen på koreahalvön har de senaste dagarna skapat rubriker världen över. I rask takt trappas krisen upp. Nordkorea säger sig vara beredda att attackera igen. Samtidigt säger den sydkoreanske presidenten Lee Myung-bak att man från Sydkoreas sida kommer fortsätta vara på sin vakt och att man är förberedda på fler attacker från Nordkoreas sida.

– Regeringen har beslutat att kraftigt förstärka de militära styrkorna på fem öar i Gula havet och omfördela i sin budget för att bemöta lynniga nordkoreanska hot, sa den sydkoreanske presidenten Lee Myung-baks talesperson Hong Sang-Pyo på torsdagen.

Lee Myung-bak har internationellt fått beröm för sitt sätt att hantera konflikten med Nordkorea. Men samtidigt blir han hemma hårt pressad och kritiserad för att agera mesigt mot Nordkorea.

– Låt mig säga något om de djävlarna i Blå huset som har rått presidenten att hantera situationen på ett sådant sätt att man undviker krig. De borde alla få sparken för att ha gett presidenten rådet att ge en sådan svag respons, sa partikollegan Hong Sa-duk i Korea Joongang Daily.

Militärövning med USA

Från att ha varit inriktade på att hindra en upptrappning av konflikten mellan Nordkorea och Sydkorea, förvärras nu krisen. Gränsbevakningen förstärks och krigsmaktens regler ändras på koreahalvön, uppger Hong som säger att regelbytet är ett "paradigmskifte".

Besluten fattades under ett krismöte där president Lee Myung-Bak fungerade som ordförande.

Sydkorea ska nu genomföra en militärövning tillsammans med USA som har 28 500 soldater i Sydkorea och 50 fartyg i närheten. Övningen drar igång nu på söndag och man kommer göra flygövningar över Gula havet. Hangarfartyget USS George Washington har lämnat flottbasen söder om Tokyo där den varit för att ansluta sig till militärövningen. Ombord finns 75 stridsflygplan och en besättning på över 6 000 man.

Attack i tisdags

Bakgrunden till det som nu sker är den nordkoreanska granatattacken i tisdags morse mot den sydkoreanska ön Yeonpyeong. Fyra människor, varav två civila personer, omkom. I attacken skadades även 15 sydkoreanska soldater och tre civila.

Evakueringen av människor från den attackerade ön fortsätter och hundratals invånare har lämnat sina hem. Vissa har uppgett att de är för rädda för att någonsin återvända till sina hem. Fem byggnader träffades vid anfallet och 22 hus skadades i attacken.