Nyheter

Dödssiffran stiger i Bangkok

NYHETER

12 000 i våldsamma gatuprotester i Thailand

Bangkok (TT-Reuters). Minst 20 människor dödades och över 830 skadades i de våldsamma sammandrabbningarna mellan thailändska säkerhetsstyrkor och regeringskritiska demonstranter i Bangkok, uppgav räddningstjänsten på söndagen.

I gatustriderna i hjärtat av huvudstaden miste 14 civila och fem soldater livet, minst 825 skadads.

En japansk fotograf, som arbetar för Reuters, dog i våldet mellan den thailändska armén och de protesterande "rödskjortorna".

Striderna, som följde närmare en månad med omfattande demonstrationer, var de blodigaste på närmare två decennier.

Efter det första dödsbudet vädjade militären om vapenvila.

Använde vattenkanoner

– Det här är en uppmaning till vapenvila och militären kommer att dra sig tillbaka, men det betyder inte att dessa protester är lagliga, sade arméöversten Sunsern Kaewkumnerd när militären drog sig tillbaka i lördags kväll.

Den dramatiska lördagen inleddes med att militär och polis använde vattenkanoner och gummikulor för att driva tillbaka regeringsfientliga demonstranter vid en armébas i Bangkoks centrala delar. Sedan fortsatte sammandrabbningarna under dagen och bland de skadade var flera poliser och soldater. Det var oklart när och i vilken omfattning säkerhetsstyrkorna använde skarp ammunition. Dock användes tårgas och vattenkanoner för att få rödskjortorna att retirera. Demonstranterna kastade i sin tur sten mot soldaterna.

Samtal pågår

Talesmannen för regeringen, Panitan Wattanayagorn, sade att en granskning av våldshandlingarna inletts och att samtal pågår för att nå en lösning på problemen.

– Premiärministerns sekreterare arbetar tillsammans med protestledarna för att lösa situationen, sade talmannen.

Våldet bröt ut när soldaterna försökte rensa en av de platser där oppositionen hade samlats. De sköt i luften och använde tårgas medan rödskjortorna svarade med att kasta sten.

Bägge sidor beskyller varandra för att ha använt skarp ammunition.

När striderna intensifierades hördes skottlossning runt om i staden. Enligt ambulanspersonal hade två av demonstranterna skjutits i huvudet.

Oroligheterna är de allvarligaste sedan 1992 och USA uppmanade på söndagen parterna att lösa konflikten på fredlig väg.

Vill störta regeringen

Demonstranterna lovade på söndagen att fortsätta gatuprotesterna i den thailändska huvudstaden och störta regeringen,

Trots att 20 människor dödats och över 830 skadats, säger anhängare till den avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra att de ska fortsätta att ockupera nyckelområden i Bangkok.

– Mer folk kommer in i eftermiddag. Vi var rädda, men vi är redo att acceptera vad som än kommer att ske, sade 61-årige rödskjorteanhängaren Sivalai Nakar.

Omkring 2 000 demonstranter campade runt en scen i Bangkoks gamla kvarter tidigt på söndagen, en avsevärt mindre grupp än när de dagen innan drabbade samman med thailändska soldater.

Polisen sade på söndagsmorgonen att omkring 300 rödskjortor samlats vid tv-stationen Thaicom, som demonstranterna ockuperade i fredags när regeringen stängde deras tv-kanal Folkets kanal.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter