S-ledamot: Det är helt åt helvete

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera tunga socialdemokrater rasar nu över pr-byrån Primes inblandning i S-debatten.

– Avslöjandet undergräver fullständigt trovärdigheten hos personer som Niklas Nordström och Carl Melin som S-debattörer, säger Morgan Johansson.

Niklas Nordström
Niklas Nordström

Aftonbladets avslöjande har väckt stor uppmärksamhet, inte minst bland ledande socialdemokrater i partiets vänsterfalang.

– Jag blir bestört. Det måste vara unikt att en företagsorganisation köper socialdemokrater för att försöka styra en partiintern debatt, säger Morgan Johansson, ordförande i valanalysgruppen.

Vill ha lagar för lobbyister

Han menar att förtroendet nu är förbrukat för Niklas Nordström och Carl Melin, båda tidigare socialdemokrater som i dag jobbar åt Prime-gruppen.

– Varje gång de öppnar munnen i fortsättningen så kommer man att undra om taxametern är på och om Svenskt näringsliv faktureras.

Anders Ygeman utmålas

i Primes interna dokument som ”tidigare känd som ’betongsosse’ till vänster, nu lojal ordf. i miljö- och jordbruksutskottet”. Han säger till Aftonbladet att han är chockad över uppgifterna om Nordströms och Melins uppdrag för Svenskt näringsliv.

– Här tror jag att jag talar med partikamrater när jag i själva verket pratar med folk som representerar Svenskt näringsliv. Det är helt oacceptabelt, säger han.

Ygeman tycker att det nu krävs lagstiftning för att komma till rätta med lobbyverksamheten.

– Lobbyisterna måste berätta vilka det är de representerar. Man får inte utge sig för att vara något man inte är.

”Träffas utan misstanke”

En uppfattning som delas av Hans Hoff, riksdagsledamot och medlem i partistyrelsen.

– Det är helt åt helvete, helt otroligt, säger han. Om man träffar partivänner ska man inte behöva ha någon misstanke om att de tar upp vissa samtalsämnen eller vill diskutera olika saker utifrån att de har fått betalt för att påverka oss som sitter i partistyrelsen eller i olika utskott.

Publicerad: