Mejla

Wolfgang Hansson

Israels bästa vänner visar sitt missnöje

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Obama utdelade diplomatiska örfilar mot Netanyahu

I ONÅD Israels bästa vänner, Storbritannien och USA, har läxat upp premiärminister Benjamin Netanyahu offentligt. På samma dag.
Foto: AFP
I ONÅD Israels bästa vänner, Storbritannien och USA, har läxat upp premiärminister Benjamin Netanyahu offentligt. På samma dag.

Två av Israels bästa vänner läxar offentligt upp sin kompis samma dag.

Antar att Benjamin Netanyahu känner att han behöver gå rejält framåtlutad.

En så här kraftig motvind har Israel inte upplevt på 35 år.

Barack Obama öppnade aldrig munnen offentligt under toppmötet med Benjamin Netanyahu. Ändå kunde han inte varit tydligare.

Inga reportrar eller fotografer fick närvara vid mötet vilket är väldigt ovanligt när statschefer kommer på besök i Vita Huset. Bilden tillsammans med den amerikanske presidenten brukar vara en uppskattad souvenir.

Den här gången blev det inget offentligt handslag mellan Obama och Israels premiärminister. Inget "vi är kompisar trots allt".

Inte heller utfärdades det någon officiell kommuniké efter mötet om vad herrarna dryftat. Även det ett brott mot regelboken.

Missnöje

Kraftfullare än så kunde Obama inte ha visat sitt missnöje med Israels vägran att sluta bygga bosättningar så att fredssamtal med palestinierna kan komma igång. Ett par rejäla diplomatiska örfilar som hämnd för behandlingen av vicepresident Joe Biden när denne besökte Israel för några veckor sedan i syfte att snabbstarta fredssamtal.

Det verkar uppenbart att Obama försökte pressa fram eftergifter ur Netanyahu. Först träffades de två i Ovala Rummet under 90 minuter. Därefter drog sig Obama tillbaka till sitt residens medan Netanyahu stannade kvar i Vita Huset och konfererade med sina medarbetare. Efter det ville han träffa Obama igen. Det blev drygt en halvtimme till i Ovala Rummet.

Bryskt

Men inget tyder på att Netanyahu gick med på en total frysning av alla bosättningar på ockuperad mark. Utan en sådan vägrar palestinierna ställa upp på ens inledande fredssamtal.

Ändå måste Netanyahu på ett mycket bryskt sätt ha fått klart för sig att Obamas tålamod inte är oändligt. Fortsätter Israel sin bosättningspolitik kommer förbindelserna med USA trots den antågande våren att bli ännu mer bottenfrusna. Israel som varje år får dryga 20 miljarder kronor i bistånd från USA, kan få betala ett högt pris.

På andra sidan Atlanten, några timmar tidigare, var det Storbritannien som svingade storsläggan mot Israel.

Att vänligt sinnade länder utvisar diplomater är mycket ovanligt. Om det sker brukar det skötas i tysthet. Nu ställde sig utrikesminister David Miliband upp i parlamentet och meddelade att en israelisk toppdiplomat utvisas som straff för att Israel förfalskat brittiska pass och sedan använt dem för att lönnmörda en Hamasledare i Dubai.

Skyldig till mord

Miliband var inte bara upprörd över den säkerhetsrisk det innebär för brittiska medborgare om deras identiteter kapas. Han pekade i praktiken ut Israel som skyldigt till mordet på Mahmoud al-Mabhouh på ett lyxhotell i Dubai i januari i år.

För att verkligen ge eftertryck åt utvisningen uteblev Miliband från en tillställning på Israels ambassad under gårdagskvällen som han tidigare tackat ja till.

Netanyahu får nu fundera på om han ska fortsätta trotsa två av Israels bästa vänner som uppenbarligen är urförbannade.

Att Arabvärlden kritiserar Israel är ren rutin. Men när den judiska statens vänner vänder ryggen till finns det anledning att oroa sig.

Publicerad: