Nyheter

"Vuxenvärlden har svikit Linnea"

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Men fallet är lyckligtvis ovanligt

Linnea kränktes två gånger och värst av allt – hon blev även sviken av vuxenvärlden.

Karin Johansson, utredare på Bris och legitimerad psykolog, tycker att det borde startas en Facebook-kampanj till stöd för Linnea istället.

– Att vara tyst, att inte säga något, är nästan lika illa som att visa sitt stöd för gärningsmannen, säger hon.

Karin Johansson, utredare och legitimerad psykolog på Bris.
Karin Johansson, utredare och legitimerad psykolog på Bris.

Berättelsen om 14-åriga Linnea, som våldtogs på en skoltoalett, vågade anmäla, fick sin 16-årige gärningsman fälld men trots det blev mobbad och fick ett helt samhälle mot sig, är skrämmande.

Men som tur är – ovanlig.

"Fruktansvärt men ovanligt"

Karin Johansson är utredare på Bris, Barnens rätt i samhället, och hon har sett många fall av våldtäkter mot och av unga. Men aldrig där offret efteråt drabbats på samma sätt som Linnea.

– Nej, som tur är. När man väl tagit det stora och modiga steg som det är att anmäla gärningsmannen så brukar man få bra stöd och hjälp. Det som hänt Linnea är fruktansvärt men mycket ovanligt, säger Johansson.

"Våga stå upp!"

Av det hon hört om fallet Linnea tror hon att det är mycket som gått fel, både före och efter våldtäkten. Men Johansson tror absolut inte att alla i samhället Linnea kommer från har varit på gärningsmannens sida eller att de utgör alla de 4000 medlemmar i den Facebook-grupp som bildats till stöd för 16-åringen – de har bara inte öppet vågat ge Linnea sitt stöd.

– De har varit tysta och det är nästan lika illa tyvärr. Man måste ta ställning, annars blir det som att ge sitt medgivande. Jag tror inte alls att hela samhället gick omkring och tyckte att det pojken gjort var rätt eller bra men de valde att inget säga alls. Kanske kan de nu i stället starta en Facebook-grupp till stöd för Linnea, säger Johansson.

Vuxenvärldens svek

Hon tycker att vuxenvärlden svikit Linnea och tycker att ett stort ansvar ligger på skolan i fall som detta. Där måste man tydligt visa hur fel det som 16-åringen gjort och faktiskt dömts för i både tingsrätt och hovrätt är.

– Vi vuxna måste lära barn och ungdomar att man inte gör så här mot varandra. Vi måste lära dem empatisk förmåga, det borde finnas på schemat. För att ungdomar ska kunna bete sig som de gjort mot Linnea måste det fattas en viktig byggsten i deras personlighet och den måste de få hjälp att skaffa sig.

ANNONS

Skydda dig i solen - 20% på solkrämer från ACO Sun

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert: