Carl, 1, brännskadades svårt – på sin förskola

Foto: En vecka på intensiven Carls mamma och pappa har i en vecka turats om att vaka över sin lille son på Astrid Lindgrens barnsjukhus efter att han brännskadats svårt på sin förskola.
NYHETER

Skinnet på lille Carls rumpa, ben och fötter släppte.

Ettåringen brännskadades så svårt på sin förskola i Täby förra fredagen att han tillbringat en vecka på sjukhus.

– Jag förstår inte att man inte har högre säkerhet på en förskola. Det är ofattbart att det här kunde inträffa, säger pojkens pappa, Christopher Axenhorn, till Aftonbladet.

Mardrömssamtalet kom förra fredagen.

När Christopher Axenhorn svarade i telefon var det en av den 15 månader gamla sonens förskolelärare i Täby som ringde.

– Jag hörde att pedagogen som ringde var skärrad. Den sa att Carl hade bränt sig på kranvatten och ville att jag skulle komma ned till förskolan. Jag kunde då inte föreställa mig hur allvarligt det var.

”Helt oförberedd”

Exakt hur illa det var med Carl förstod inte Christopher Axenhorn förrän han kom till förskolan. Där låg hans son, till hälften inlindad i plastfolie, och med lossat skinn på hans rumpa, ben och fötter.

– Den bilden har ofrivilligt dykt upp i huvudet ganska många gånger den senaste veckan. Jag var helt oförberedd, säger han.

”Ett tekniskt fel”

Förskolan säger att händelsen berodde på ett tekniskt fel.

Enligt pedagogen, som skulle byta en blöja på Carl när han bajsat ned sig, kollade hon att vattentemperaturen var okej men att barnet sedan sprattlat när hon skulle skölja av honom.

”…på något sätt kom barnet eller pedagogen åt kranen…” skriver förskolan i ett brev om händelsen.

Pedagogen ska sedan ha märkt att barnets hud blev röd och kallade då på en kollega, som i sin tur sedan ringde pappan.

En vecka på intensiven

Christopher Axenhorn satte sig i bilen med sonen och körde raka vägen till Astrid Lindgrens barnsjukhus, där läkare konstaterade att Carl fått andra gradens brännskador.

En vecka fick barnet tillbringa på sjukhusets intensivvårdsavdelning – och tre gånger tvingades han bli nedsövd när brännskadorna skulle läggas om.

Christopher Axenhorn och Carls mamma, Anna Axenhorn, turades om att vaka över sin son, varannan natt.

Nu, sedan igår, är pojken hemma hos sina föräldrar igen. Båda benen är i bandage men han slipper numera katetern och morfinet.

– Det är ändå skönt, det känns som att han har blivit mycket piggare sedan han kom hem, även om det är hjärtskärande att se hur ont han fortfarande har, säger Christopher Axenhorn.

Har kontakt med jurist

Föräldrarna funderar nu på att polisanmäla händelsen.

– Vi har varit i kontakt med en jurist men vi måste få lugna ned oss först. Det viktigaste för oss är att Carl blir bra. Allt annat får vi ta sedan.