USA förbereder åtal mot Assange

Av: Jessica Balksjö

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag går häktningstiden ut för Wikileaksgrundaren Julian Assange som sitter häktad i London.

Samtidigt pågår förberedelser i USA för att få honom utlämnad.

En åtalsjury har redan utsetts, uppger Assanges advokat Mark Stephens för tv-kanalen al-Jazira, skriver TT.

Julian Assange.
Julian Assange.

Julian Assange lämnade själv över sig till en polisstation i London den 7 december. Assange har varit häktad i sin frånvaro i Sverige sedan den 18 november. Han har hållit sig undan med motioveringen att han är rädd att USA ska utnyttja situationen och få honom utlämnad för brott som han ännu inte delgetts misstanke om.

Han misstänks i Sverige för bland annat våldtäkt och sexuellt tvång.

"Övertygelse står fast"

Enligt Assanges brittiska advokat pågår redan förberedelser i USA på att pröva om åtal ska väckas mot honom. Enligt Mark Stephens kommer uppgifterna från svenska myndigheter, som han inte namnger. Han misstänker själv att svenska myndigheter planerar att lämna ut Assange till USA, vilket tyder på "nivåer av samförstånd", skriver TT.

Assange själv har meddelat från häktet att hans övertygelser står fast och att han inte har påverkats av frihetsberövandet, skriver The Australian på nätet.

Julian Assanges mor, Christine, har rest till London för att stötta sin son. Genom henne har Julian också kritiserat kreditkortsbolag som Visa och Mastercard för att de brutit kontakten med Wikileaks sedan dokumenten började publiceras.

Ny förhandling i dag

Hans mor har lämnat ett brev till Seven Network där Assange lämnar flera uttalanden.

"Min övertygelse är orubblig. Jag är fortfarande trogen de ideal jag alltid har uttryckt", skriver han.

"Jag uppmanar världen att skydda mitt arbete och mitt folk från dessa olagliga och omoraliska handlingar", fortsätter han.

Häktningen har följts av protester utanför svenska ambassaden och brittiska myndigheter har varnats för att bli utsatta för sabotage av så kallade "hacktivister" på nätet.

En ny häktningsförhandling kommer att hållas mot Assange i dag. Han kommer då att företrädas av den australiske advokaten Geoffrey Robertson som är expert på fall rörande yttrandefrihet, skriver The Australian.

Salman Rushdie är en av hans tidigare klienter.

Publicerad: