Farliga som fria – farliga i fängelse

NYHETER

Hatpredikanterna fortsätter att radikalisera unga muslimer

Hatpredikanterna inspirerar unga till radikal islamism.

Att sätta dem bakom lås och bom räcker inte. De fortsätter sin påverkan inifrån fängelserna.

Efterföljarna håller lägre profil och kan än så länge verka fritt.

England är det land i Europa där de allvarligaste islamistiska terrordåden planerats och genomförts. Det är också en nation som haft en kader av militanta imamer som spridit hatbudskap mot västvärlden och uppmanat muslimer att ta till terrorn som vapen.

I början fick de hållas tämligen ostört. Efter att den så kallade skobombaren Richard Reid försökte spränga ett plan i luften på juldagen 2001 riktades fokus mot dem.

Reid fick sin skolning i islam av Abu Hamza, den enögde prästen som under en period hade moskén i Finsbury Park i norra London som sin bas.

I fängelse för uppvigling

Hamza arresterades 2004 och avtjänar sedan 2006 ett sjuårigt fängelsestraff för att uppvigla till terrorism.

Han var långt ifrån ensam. Området runt moskén i Finsbury Park var rena terroruniversitetet för unga muslimer.

Foto: Omar Bakri.

Omar Bakri, kallad "Tottenhams ayatollah", prisade terrorattackerna i USA 2001 som "fantastiska". Han var flitigt intervjuad i brittiska medier innan han lämnade landet 2005 och flyttade till Libanon. I praktiken blev han deporterad och förbjuden av brittiska myndigheter att återvända. Han dömdes tidigare i år till livstids fängelse för terrorism i Libanon och har nu gått under jorden. Fortsätter ändå att sprida sitt budskap till muslimer i Storbritannien.

Foto: Abu Izzadeen.

Abu Izzadeen, även känd som Omar Brooks eller Trevor Brooks. Dömd till fängelse för att ha uppviglat till terrorism. Släpptes kortvarigt ur fängelset förra året men är tillbaka efter att ha brutit mot reglerna för sin villkorliga frigivning. Predikade sitt fanatiska budskap utanför Regent Parks moskén i London.

Foto: Abu Qatada.

Abu Qatada beskrevs en gång som al-Qaidas andlige ledare i Europa. Enligt brittiska medier sökte både Richard Reid och Zacharias Moussaui, mannen som kallats den 20:e flygkparen och nu avtjänar ett livstidsstraff i USA, religiösa råd hos Qatada. Band med hans predikningar hittades i den Hamburg-lägenhet där några av World Trade Center-flygkaparna bodde.

Håller lägre profil

Qatada greps under de särskilda terroristlagar som Storbritannien införde efter den 11 september. Har suttit häktad en stor del av tiden sedan 2002 i väntan på ett definitivt avgörande om han kan utvisas till Jordanien där han är dömd till livstids fängelse.

En ny generation hatpredikanter har tagit vid. Lite mer försiktiga håller de en lägre profil och försöker undvika mediernas rampljus. Till det nya gardet hör Murtaza Khan.

– Han åker runt på universitet och moskéer och sprider sitt hatbudskap, säger James Brandon vid den anti-extremistiska tankesmedjan Quiliam Foundation i London.

Fängelset nya arenan

I början trodde de brittiska myndigheterna att man neutraliserat hatpredikanterna. Nu visar det sig att de fortsatt sprida sitt budskap i fängelset.

För dem är fängelset bara en ny arena. Här är de omgivna av sårbara människor som är väldigt mottagliga för deras budskap.

– Undersökningar vi gjort visar att det förekommer en radikalisering i fängelserna, säger James Brandon. Imamerna är de som har störst påverkan eftersom de har hög status bland fångarna. Men även radikala muslimer dömda för terrorbrott fungerar som verktyg i radikaliseringen. Runt 150 dömda terrorister sitter i brittiska fängelser.

Farliga som fria. Farliga i fängelset.

Det är inte lätt för samhället att veta hur man ska handskas med de radikala imamerna.