Polisattacken i Uppsala: Tillfällighet att ingen träffades

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Handgranaten som detonerade i Uppsala var riktad mot poliser på väg hem.

Och det ska vara en ren tillfällighet att ingen skadades.

Dådet ska ha skett dagen efter att extrainsatt bevakning av polishuset avslutats, enligt uppgift till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: Fredrik Sandberg/ TT NYHETSBYR N

Klockan 23.10 på måndagskvällen detonerade en handgranat i Uppsala. Explosionen skedde på en boendeparkering alldeles i närheten av polishuset. Polishuset och boendeparkeringen skiljs endast åt av ett tågspår.

Polisen i Uppsala uppger att en teori på att attacken kan ha varit riktad mot myndigheten som ett ”svar” på deras arbete den senaste tiden.

– I förra veckan hade vi en insats i stadsdelen Gottsunda/Valsätra där vi efteråt hade en situation som vi tror är en vedergällning mot polisens arbete i området, sa Lisa Sannervik vid Uppsalapolisen till TT under tisdagen.

Uppgifter: Poliser var målet

Myndigheten uppger att flera polismän befann sig i närheten av detonationen men att de inte kom till skada.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska handgranaten ha varit direkt riktad mot de polismännen och de ska ha varit på väg hem. De ska ha befunnit sig på polishusets baksida som vetter mot tågspåren när handgranaten exploderade.

Och enligt uppgift till Aftonbladet verkar det ha varit en ren tillfällighet att detonationen inte skedde vid deras fötter.

Bevakningsinsats nyligen avslutad

Handgranaten tros ha träffat en kontaktledning som går över tågspåret och i stället detonerat vid en boendeparkering där två bilar skadades.

Även nyhetsbyrån TT har under dagen rapporterat om att poliskällor uppgett för dem att handgranaten ”uppenbart kastades mot poliserna” och att det bara vara en slump som gjorde att den inte nådde sitt mål.

Dådet ska också ha skett dagen efter att en bevakningsinsats kring polishuset i Uppsala avslutats, enligt uppgift till Aftonbladet.

Gått upp i stab

Med anledning av handgranatsattacken har polisen gått upp i så kallat stabsläge.

– Det innebär att vi har en särskild organisation för utrednings- och säkerhetsåtgärder gällande det här brottet. Det beror dels på omfattningen, dels på att vi behöver låna in personal från andra enheter och regioner, säger Lisa Sannervik, presskontakt vid polisen i region Mitt, till TT.

Under natten har en 20-årig man anhållits misstänkt för delaktighet till försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse. Mannen nekar.

Publicerad:

LÄS VIDARE