Pappa döms till fängelse för grov misshandel av spädbarn

NYHETER

En mamma och en pappa kom in med sitt svårt skadade spädbarn till akuten i Kristianstad i september 2016.

Föräldrarna misstänktes inledningsvis för mord, men nu har hovrätten dömt pappan till fängelse i fyra år för synnerligen grov misshandel.

Samtidigt frikänns mamman från misstankarna om misshandel.

– Hon är glad och lättad. Hon har haft det otroligt besvärligt med folk som trakasserat henne, säger advokaten Torgny Dahlberg, till Kvällsposten.

Det var den 9 september 2016 som en drygt månad gammal babyflicka kom in till akuten på Centralsjukhuset i Kristianstad med andningssvårigheter.

Flickans dog senare till följd av en hjärnblödning.

Vid obduktionen konstaterades att flickan hade flera revbensfrakturer, som hon fått vid olika tillfällen. Det framkom även uppgifter om att flickan under sin fyra veckor i livet haft flera blåmärken i ansiktet och på kroppen.

Nekar till brott

Föräldrarna, som nekar till att de utsatt sin dotter för våld, häktades först misstänkta för mord, men brottsrubriceringen ändrades sedan till synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

I stället förklarade föräldrarna orsaken till frakturerna och blåmärkena genom att flickan skulle ha lidit av någon sjukdom eller bristtillstånd

Tingsrätten i Kristianstad valde dock att fria båda föräldrarna från åtalspunkterna i juli förra året då de ansåg att det inte gick att utesluta att blåmärkena och frakturerna uppkommit på annat sätt.

Motiveringen var bland annat att ingen av föräldrarna i tid hade förstått att flickan var så sjuk att hon svävade i livsfara.

Pappan döms för grov misshandel

Men domen överklagades och på måndagen kom beskedet att hovrätten ändrar domen mot pappan, som döms till fyra års fängelse för synnerligen grov misshandel. Rätten anser att teorin om att skadorna uppkommit till följd av något sjukdoms- eller bristtillstånd har kunnat motbevisats och att det därför är klarlagt att pappan utsatt flickan för misshandel.

Misshandeln bedöms som synnerligen grov då pappan visat synnerlig hänsynslöshet och råhet genom att vid upprepade tillfällen misshandla ett mycket litet och helt försvarslöst barn som var helt beroende av honom.

Mamman frias från misstankarna

Samtidigt menade åklagaren att mamman inte aktivt har misshandlat flickan men ansåg att hon skulle dömas för misshandel på grund att hon inte förhindrat pappans misshandel enligt principen om garantansvar.

Men hovrätten anser att utredningen inte ger stöd för det antagandet och mamman frias därför från ansvar.

– Hon är glad och lättad. Jag hoppas att hon nu får lugn och ro. Att gemene man lugnar ner sig. Hon har haft det otroligt besvärligt med folk som trakasserat henne, säger mammans försvarsadvokat, Torgny Dahlberg, till Kvällsposten.

När det gäller åtalet för vållande till annans död instämmer hovrätten i tingsrättens uppfattning och frikänner båda föräldrarna.

Dagens tre rubriker 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott