Nätläsarnas chatt med Lars Stjernkvist

NYHETER

"Jag är en urusel dansör"

Lars Stjernkvist är partisekreterare för Socialdemokraterna. Han svarade på nätläsarnas frågor i en chatt.

Lars Stjernkvist säger: Hej och välkomna att chatta med mig. Jag befinner mig just nu på ett somrigt Gotland där det bubblar av politiska aktiviteter.

Kristianstad säger: Vilken är årets viktigaste valfråga?

Lars Stjernkvist säger: Det är för mig om vi ska använda det ekonomiska utrymmet för att förbättra vården, skolan och omsorgen eller om vi ska ägna den åt att sänka skatterna.

Lurre säger: Tjenis Lasse. Varför vill ni inte sänka skatterna?

Lars Stjernkvist säger: Därför att vi i första hand tycker att det behövs fler vuxna i skolan och fler anställda inom vården. Och det kommer för oss före sänktas skatter.

Kenth H säger: Hur skall ni få ordning på bostadseländet??

Lars Stjernkvist säger: Svår fråga. Det ser olika ut i olika delar av landet. Vi behöver bygga fler bostäder - framförallt hyresrätter - i Stockholm. Dessutom måste vi se till att räntorna hålls nere så att boendekostnaderna inte stiger. För det tredje måste vi bygga fler studentbostäder på många högskoleorter.

Lina säger: Vad är den största anledningen att (S) vill att Sverige går med i EMU?

Lars Stjernkvist säger: Det viktigaste skälet är att vi tror att internationellt samarbeter gör det lättare att trygga både jobben och välfärden.

Aljo säger: Våldet har ökat drastiskt i sverige dom senaste 10 åren. Varför tror du det är så? Vad vill ni göra för att minska det?

Lars Stjernkvist säger: För det första så har brottsligheten dessbättre inte ökat. Men du har rätt att den ändå är ett stort problem. Därför vill vi ha fler poliser, första målet är att komma upp i 17 000 poliser. Vi får heller inte glömma bort att bekämpa brottens orsaker, till exempel social utslagning.

HannaH säger: Vill ni ge mer pengar till skolmaten?

Lars Stjernkvist säger: Vi vill ha mer pengar till skolan. Sedan är det kommunerna som bestämmer hur man vill fördela pengarna mellan skolmat, läromedel och fler anställda.

Peter säger: Hej! Tillväxten i Sverige är lägre inom våra viktiga konkurrentländer. Vad har ni för planer på att öka tillväxten?

Lars Stjernkvist säger: Vi har i jämförelse med andra länder haft en ganska god tillväxt de senaste åren. Men mer behöver göras. Därför vill vi satsa ytterligare på skola och utbildning i hela landet och dessutom förbättra kommunikationerna i hela landet.

Kenth H säger: Hur reagerar du på fifflandet som har uppdagats i USA? Hur är det med moralen i de svenska företagen tycker du?

Lars Stjernkvist säger: Jag blir förbannad. Och jag blir upprörd över girigheten och bristen på moral. Jag tror och hoppas att svenska företagare förstår bättre, men tycker att det är bra att vi planerar att skärpa kontrollen av företagen.

Tjorven säger: Hej! Vem tycker du är snyggast i regeringen?

Lars Stjernkvist säger: Jag svarar på nästan alla frågor, den här är undantaget.

Göran Persson säger: Varför ändras inte systembolagsåldern?

Lars Stjernkvist säger: Jag tycker att den gräns vi har är bra. Därför att det är viktigt att vi använder alkohol på ett ansvarsfullt sätt.

Martino säger: Hur ska ett framtida EU-toppmöte arrangeras i Sverige, vad kan vi lära oss av Göteborg?

Lars Stjernkvist säger: Om vi i framtiden ska ha roterande ordförandeskap, så ska vi göra precis som vi försökte i Göteborg - att med dialog och samtal så långt som möjligt undvika att våldsverkare förstör det demokratiska samtalet.

Robban säger: Nämn en sak som gett oss högre levnadsstandard senaste 4 åren.

Lars Stjernkvist säger: Jag kan nämna mycket, men om jag ska välja något så tar jag höjningen av barnbidraget.

Maria säger: Vilket lag i allsvenskan hejar du på??

Lars Stjernkvist säger: Nu svarar jag utan tvekan: IFK Göteborg.

Tjorven säger: Är du feminist?

Lars Stjernkvist säger: Ja.

Kristianstad säger: Tycker du Persson gör ett bra jobb som statsminister?

Lars Stjernkvist säger: Ja, jag tycker att Persson och hela regeringen har gjort ett mycket bra jobb under den här mandatperioden.

Förortsbarnet säger: Varför skär ni ner i förorterna genom att t.ex ta bort postkontor och annan service istället för att satsa på folk som bor där. Det finns mycket talang där

Lars Stjernkvist säger: Jag håller med om att dig. Vi måste försvara en god service inte minst i förorterna. Det handlar både om kommersiell och annan service.

cecilia säger: Socialdemokraternas grundsten är väll att klyfftan mellan fattig och rik inte ska finnas? Varför är det då så att klyftorna ökar här i Sverige? Är inte det ganska oroväckande?

Lars Stjernkvist säger: Jo, det är oroväckande att vi har så stora klyftor. Dålig ekonomi och arbetslöshet är de viktigaste förklaringarna till att klyftorna ökade under bland annat 90-talet. Det är därför det är så viktigt att bekämpa arbetslösheten och att stärka välfärden.

Tjorven säger: Vad tycker du om att Göran Persson dansade med Kossan Doris i Bollibompa? Strävar du själv efter att vara folklig?

Lars Stjernkvist säger: Jag tycker att det är bra att politiker också deltar i lite lättsammare sammanhang. Jag som alla andra har ju både allvarliga, men också andra sidor.

Ps. Men jag är en urusel dansör.

Kenth H säger: Är ni lite missnöjda med bredbanssatsningen?

Lars Stjernkvist säger: Svår fråga. Min förhoppning är att de beslut vi har tagit räcker för att nå alla i hela landet med bredband.

Neutral säger: Vad kommer det sig att vi svenskar betalar relativt mest skatt per person i världen, men trots det ändå inte har bästa skolan, vården etc? Tvärtom har ju Sverige halkat efter i "välfärdsligan"

Lars Stjernkvist säger: Jag tycker att vi har en jämförelsevis bra sjukvård och skola. Men jag är inte nöjd och det är därför som jag tycker att fortsatta satsningar på välfärden är viktigare än sänkt skatt.

Anette säger: Varför är inte barnbidragen inkomstbeprovade? Nu hjälper ni ju bara till att öka klyftan mellan fattig och rik.

Lars Stjernkvist säger: Det är en fråga vi har diskuterat många gånger. Om alla ska vara beredda att betala skatt, och de rika mycket skatt, då måste alla känna att man får någonting tillbaka från det gemensamma.

Micke säger: Hur tror du Sverige skulle kunna lösa alla sjukskrivningarna?

Lars Stjernkvist säger: Jättestor fråga, men jag ska försöka med ett kort svar. Två saker tror jag är viktigast. Vi behöver anställa fler som delar på arbetet - inte minst inom vården och skolan. Dessutom måste anställda få mer makt över sina arbetstider och sina arbetsuppgifter.

Gudrun säger: I England är det aktuellt med legalisering av cannabis för personligt bruk, hur ser du på det?

Lars Stjernkvist säger: Jag blir skrämd. Narkotikamissbruket är en av de saker som oroar mig mest. Vi måste i Sverige stå emot de som vill liberalisera inställningen till knark.

maria_k säger: Kan du ge mig 3 skäl varför jag skall rösta på er i höst?

Lars Stjernkvist säger: 1. Om du tycker att det är viktigare med satsningar på vård, skola och omsorg än sänkta skatter.

2. Om du tycker att det är viktigt med ordning och reda i ekonomin.

3. Om du vill ha en regering som samlar - inte splittrar - nationen.

Då säger jag tack och hej. Jag tycker att det är jätteroligt med den här typen av dialog men också alla andra samtal inför valet. Politik är viktigt. Det är därför det är så viktigt att var och en tar ställning, men också uttrycker en åsikt i valet.

Moderator säger: Chatten med Lars Stjernkvist är nu avslutad. Vi tackar Lars Stjernkvist och alla chattare för bidragen till dagens frågestund..