Problemen kan fortsätta över helgen

NYHETER

Många svenskar ännu fast i Grekland

Tusentals charterresenärer har drabbats av Transjets flygförbud. Researrangören Aer Olympic vet inte hur många som fortfarande är kvar i Aten. Och nu varnar man för nya problem till helgen.

Familjen Sofroniadis skulle ha flugit hem i lördags.

– Vi vet inte om vi kommer att kunna komma hem den här veckan. Vi vet inte om vi måste vänta eller om vi ska ringa alla våra vänner och be dem samla ihop pengar till biljetterna, säger Sofia Sofroniadis till Aftonbladets webbradio.

Hon bor hos sin mans föräldrar tillsammans med maken och parets 20 månader gamla tvillingar. Familjen har inte råd att köpa nya flygbiljetter för 7 000 kronor.

Neddringd ambassad

Rasande resenärer kontaktade Sveriges ambassad i Aten hela helgen.

– Många var både upprörda och ledsna, säger Bertil Jobeus, pressombudsman på UD.

Researrangören Aer Olympic vet inte hur många som är kvar i Aten. På svenska ambassaden i Grekland tror man att många strandsatta svenskar har köpt nya biljetter och tagit sig hem. Men ytterligare resenärer kan drabbas nästa helgen.

– Ambassaden har varit i kontakt med Aer Olympic representanter i Grekland och de vet inte riktigt hur många som är kvar i Aten. De tror att det kan bli nya problem kommande helg, säger Bertil Jobeus.

Oklart om flygförbudet hävs

Luftfartsverket och Transjet ska träffas under tisdagen för att diskutera flygförbudet. De ska bland annat se över ett förslag på ändringar i Transjets ledningsorganisation.

– Problemet är att Transjet inte har styrt verksamheten på det sätt som gäller. Vi kommer att diskutera hur vi ska kunna lösa problemen, säger Bo Eckerbert, tillförordnad chef för Luftfartsinspektionen.

– Det viktigaste nu är hjälpa de strandsatta passagerarna. Men jag vågar inte säga om det här kommer att lösa sig före helgen eller inte, säger Bo Eckerbert.

Ulrika Nordin