Marschen mot Le Pen

Publicerad:
Uppdaterad:

En miljon fransmän visar vad de tycker

1 av 9 | Foto: REUTERS
Massor med människor Demonstranter viftar med trikoloren under den stora anti-Le Pen-demonstrationen i Paris. Totalt var det en miljon fransmän som protesterade mot högerextremismen.

PARIS

Jean-Marie Le Pen förlorade i går gatans match om högerextremismen. Över hela Frankrike gick en dryg miljon fransmän ut för att skrika Non! långt in på natten.

Trots det tyckte sverigedemokraternas delegation att de får draghjälp av den franska extremhögerns framgångar.

- Det här är en grej du bara får tillfälle till en gång i livet, sade Gabriella Johansson, 23, från sverigedemokraterna i Lund.

Tillsammans med fyra partikamrater hade hon rest ned till Paris för att stödja den rasistiske högerpolitikern Jean-Marie Le Pen.

Gick under polisbevakning

- Det här inspirerar mycket. När det går bra för nationalister i Europa så går det bra för oss, sa sverigedemokraternas ungdomsordförande Jimmy Åkesson som också kommit för att stödja 73-årige Jean-Marie Le Pen.

Demonstrationen var under stenhård polisbevakning: 3 500 poliser slog en järnring kring gårdagens första maj-demonstrationer. De är fler än vad som mobiliserades till VM i fotboll 1998.

10 000 personer slöt upp kring högerextremisternas demonstration, enligt polisen. Jean-Marie Le Pen hade drömt om 100 000.

Samtidigt gick en dryg miljon fransmän ut på gatorna för att uttrycka sin avsky för extremhögern:

- Jag kan varken sova eller arbeta ordentligt längre! Jag har läst igenom Jean-Marie Le Pens partiprogram från första till sista sidan. Nu inser jag att jag skulle vara ett av Le Pens första offer om han kom till makten: jag är medlem av ett fackförbund och dessutom är jag homosexuell, sa banktjänstemannen Pierre Coupard.

Det pratas politik överallt

Han är en av de tusentals fransmän som har ansökt om medlemskap i något av de etablerade partierna sedan Le Pen blev finalist i presidentvalet.

Inte sedan maj 1968 har fransmännen pratat så mycket politik som i dag.

Gårdagens folksamling beskrivs som den största sedan Paris befriades från nazisternas ockupation 1944.

Magnus Falkehed

Publicerad: