Här halveras spritpriserna

NYHETER

Danmark chocksänker alkoholskatten

Är du beredd att åka över sundet för att köpa sprit kan du tjäna en rejäl hacka framöver.

Den danska spritskatten sänks kraftigt nästa höst.

Ett helrör blir mer än hundra kronor billigare än en motsvarande flaska i Sverige.

Foto: stora prisskillnader Spritskatten sänks kraftigt i Danmark nästa höst. En flaska Gordons London Dry Gin 700 ml kommer då att kosta cirka 100 kronor i Danmark och 250 kronor på svenska Systembolaget.

Den danska spritskatten sänks med 45 procent, 43:75 danska kronor, per flaska den första oktober nästa år. Det står klart när den danska regeringens budgetförhandlingar med dansk folkeparti nu har avslutats.

Priset för en flaska 40-procentig sprit landar därefter i danska butiker på cirka 100 kronor. Motsvarande flaska i Sverige kostar minst 210 kronor, beroende på märke.

De danska priserna varierar mellan försäljningsställena till skillnad från de svenska priserna som är enhetliga inom Systembolaget.

– Införseln av dansk sprit kommer att öka kraftigt och det får stora konsekvenser både för oss och Systembolaget, särskilt i södra Sverige, säger Bertil Swartz, vd för Sprit- och vinleverantörsföreningen.

Billigare tysk sprit

Bakom den danska sänkningen ligger det faktum att många danskar åkt till Tyskland, där spriten är ännu billigare, och bunkrat. På samma sätt som svenskarna under de senaste åren rest till Danmark.

– Nu börjar prisskillnaderna bli så stora att det kommer att löna sig att slå sig ihop ett gäng i en stor bil och köra ned från Stockholm och handla, säger Bertil Swartz.

Ökad införsel

Efter Sveriges EU-inträde har mängden alkohol som får föras in över gränsen från ett annat EU-land stadigt ökat.

Efter nyår höjs den tilllåtna mängden till fem liter starksprit. Och ett år senare, den 1 januari 2004, dubblas införselkvoten till tio liter.

Finansminister Bosse Ringholms spontana reaktion på den danska skattesänkningen blev följande:

– Sveriges regering har inga planer på att ändra spritskatten för närvarande.

Klart är dock att den danska skatten tidigare visat sig få stora effekter på Sverige.

Ström över sundet

När det danska ölet blev billigare vallfärdade svenskarna över sundet och storhandlade. Med följden att bryggerinäringen hotades och de anställda gick man ur huse och krävde sänkt ölskatt för att deras jobb skulle räddas.

Och protesterna lönade sig. Den 1 januari 1997 sänktes ölskatten i Sverige. Även skatten på vin har sänkts. Detta efter bråk med EU-kommissionen som dock fortfarande anser att alkoholskatterna i Sverige är på tok för höga.

Anette Holmqvist