Mathias Fredriksson klar för OS-start

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Med tanke på omständigheterna känns det ganska bra

SALT LAKE CITY

Mathias Fredriksson har lämnat sjuksängen och tar klivet ut i OS-spåren – och kanske en plats i det svenska stafettlaget.

På jaktstarten i morgon gör han debut i Salt Lake City.

- Med tanke på omständigheterna känns det ganska bra, säger Fredriksson.

Klar för OS-start.
Foto: MAGNUS WENNMAN
Klar för OS-start.

Mathias Fredrikssons OS-upplevelser har hittills varit en enda lång mardröm. I Nagano för fyra år sedan blev han, precis som hela den svenska truppen, sjuk och kunde knappt tävla.

Och nu hände samma sak inför spelen i Salt Lake City.

Tappat sju träningsdagar

Under uppladdningen i Sun Valley fick Fredriksson feber och blev sängliggande. När han sedan verkade vara på bättringsvägen slog en magsjuka till. 29-åringen, som tävlar för Häggenås, fick föras till sjukstugan i OS-byn för observation. Sammanlagt tappade Fredriksson sju träningsdagar.

- Det har varit mentalt jobbigt. Jag ringde hem till sambon och sa: Nu packar jag väskan, kommer hem och sedan åker jag aldrig mera skidor, säger han.

Men Mathias Fredriksson tänkte om – och nu siktar han på att först och främst åka den klassiska delen av morgondagens jaktstart.

- Realistiskt sett kommer jag nog bara att åka första halvan. Det finns ingen orsak att åka två lopp på en dag om man inte är med i toppen.

Fredriksson är mycket osäker på sin form. På de få träningspass han hunnit köra har det känts bättre och bättre.

- Men det är en helt annan sak att tävla. Att bara träna en timme kan Bosse, 58, göra utan problem. Frågan är hur kroppen svarar när jag tar ut mig helt. Hur mycket sjukdomen tagit får vi se i morgon, säger han.

Fredriksson har hållits isolerad från resten av det svenska laget. Men i morgon flyttar han in med de andra åkarna.

Den stora frågan är om Mathias Fredriksson har återhämtat sig snabbt nog för att ta en plats i stafettlaget. Magnus Ingessons åttondeplats på 15 km betyder att Piteåbon med största sannolikhet lägger beslag på en av de

klassiska sträckorna.

”Klar för stafetten ...nästan”

- Det var en stor prestation av Magnus i går, det mesta tyder på att han är klar för stafetten, säger Sveriges förbundskapten Magnar Dalen.

Ingesson kommer att stå över jaktstaren. Hans tidigare resultat visar att hans form lätt blir lidande av för många lopp.

Det betyder att Per Elofsson, Niklas Jonsson och Morgan Göransson kommer att köra jaktstarten tillsammans med Fredriksson.

För Elofsson är det hans sista riktigt stora chans till ett OS-guld.

- Det känns som att det går åt rätt håll, men jag har aldrig gjort en jaktstart på så här hög höjd, säger Elofsson.

Publicerad: