Höll tårfyllt tal för sin mördade fru – nu har han erkänt

Publicerad 2018-02-02

Bara dagar efter att Alexia Davals brända kropp hittades i ett skogsparti i östra Frankrike höll hennes make ett tårfyllt tal till hennes ära.

Nu har den 34-årige mannen, som beskrivits som den perfekta svärsonen, erkänt att det var han som dödade henne.

Alexia Daval, 29, försvann från sitt hem i Gray-la-Ville i Dijon i början av november. Enligt maken Jonathann Daval hade hon gett sig ut på en joggingrunda, men när hon inte kommit tillbaka på flera timmar hade han fattat misstankar och larmat polis.

Först två dagar senare hittades hennes kropp, delvis bränd och täckt av kvistar, i ett skogsparti. Undersökningar visade att hon hade blivit strypt, enligt källor till flera franska medier.

Demonstrerade till Alexia Davals ära

Länge hade polisen inga misstänkta i fallet, även om det ryktades om en blottare som rört sig i området och trakasserat kvinnor. Dessutom hade anhöriga till Alexia Daval tipsat om en man som ska ha trakasserat henne i flera veckor före mordet.

I Frankrike rörde mordet upp starka känslor och kvinnor över hela landet joggingdemonstrerade till Alexia Davals ära. I hennes hemstad deltog flera tusen personer i en protestmarsch. En synbart förkrossad Jonathann Daval stod sida vid sida med sina svärföräldrar och höll ett tårfyllt tal för att hedra sin döda fru.

Erkänner att han ströp sin fru

Men nu har fallet tagit en tvär vändning. Under tisdagen erkände plötsligt Jonathann Daval att han strypt sin fru. Hans advokater hävdar att det rör sig om en olyckshändelse, att han inte haft för avsikt att döda sin fru, samt att han var utsatt för ”verbalt våld” av frun som ofta kunde få häftiga vredesutbrott.

Det är en förklaring som svärföräldrarnas advokat inte köper:

– Det har varit ett våldsamt bråk som har gått väldigt snett. När du stryper någon med dina bara händer och ser den andra i ögonen går det inte att säga att det är en olyckshändelse, säger advokaten Jean-Marc Florand till AFP.

Även statssekreteraren över jämställdhetsfrågor, Marlène Schiappa, kritiserar uttalandet från makens advokater. Hon kallar det en skandal att advokaterna påtalar fruns beteende och kräver att man slutar ”hitta på ursäkter” för kvinnomord, skriver AFP.

Jonathann Daval riskerar livstids fängelse om han döms.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln