USA lägger fram resolutionsförslag under måndagen

NYHETER

NEW YORK/PARIS

USA och Storbritannien lägger fram sitt väntade resolutionsförslag om Irak redan på måndagen. Irak får en sista chans, annars blir det krig, lyder det.

  Motståndet i säkerhetsrådet är dock kompakt, åtminstone för stunden.

I USA och Storbritanniens nya resolution om Irak heter det att Irak har ”misslyckats med att ta den sista chansen” att avväpna. Men resolutionen innehåller ingen deadline för när Irak måste tillmötesgå resolutionens krav, enligt diplomatkällor.

– Vi ska jobba tillsammans med medlemmar av säkerhetsrådet för att göra det klart för Saddam Hussein att världens och FN:s krav ska efterlevas, sa USA:s president George W Bush på måndagen enligt CNN.

En av Bush:s talesmän sa att den nya resolutionen kommer att vara ”väldigt kort och rakt på sak”, uppger CNN.

Dags för militär insats

Säkerhetsrådet inleder sitt möte klockan 15.30 New York-tid, 21.30 på kvällen svensk tid, uppgav diplomater.

  I resolutionsförslaget sägs att Irak bryter mot den förra resolutionen, 1 441, om nedrustning av massförstörelsevapen.

  Därför är det enligt USA:s president George W Bushs talesman dags för en militär insats mot Irak.

  Såväl amerikaner som britter hoppas på en omröstning i rådet om förslaget i mitten av mars, det vill säga kort efter det att vapeninspektörerna har överlämnat sin nästa rapport den 7 mars.

  - Det blir då ett tydligt avgränsat fönster som står öppet för Saddam Hussein, så att han vet att han har en sista möjlighet att följa FN:s krav, sade premiärminister Tony Blairs talesman i London enligt AFP.

Dragkamp

  Det blir dock svårt för de båda anglosaxiska allierade att få stöd i rådet eftersom såväl Kina, Frankrike och Ryssland - alla med vetorätt - är emot ett krig. Ännu så länge har USA och Storbritannien bara stöd i rådet från Spanien och Bulgarien. För att en resolution ska godkännas krävs minst nio röster för och att ingen permanent medlem röstar emot.

  En intensiv diplomatisk dragkamp pågår nu mellan de permanenta medlemmarna om att vinna över de övriga till respektive sida.

  Frankrike, som leder det diplomatiska motståndet mot USA och Storbritannien, vill att Hans Blix och hans kollegor ska få fortsätta sitt arbete i Irak. Den just nu mest brännande frågan gäller Iraks al-Samoud 2-robotar, som enligt FN når längre än tillåtna 150 kilometer.

  Blix kräver att samtliga robotar av denna modell ska skrotas, och sade på måndagen att han förväntar sig att Bagdadregimen kommer att lyda.

  - Vi förväntar oss att de gör som vi har sagt, sade Blix i New York.

  Om Irak vägrar kan USA och Storbritannien peka på detta som skäl för en militär insats, och därmed vinna mer stöd för sitt resolutionsförslag.

Balansgång

  Frankrike vill se utökade vapeninspektioner men motsätter sig en ny resolution om Irak för ögonblicket. Den skulle inte vara meningsfull eftersom det "uppenbarligen inte finns en majoritet för en andra resolution", sade utrikesminister Dominique de Villepin enligt AFP.

  Fransmännen går balansgång: Man varnar för att ett krig kan destabilisera hela regionen, men utesluter inte en militär lösning.

  - Det finns ingen blockering. Om inte vapeninspektörerna kan fortsätta sitt arbete enligt resolution 1 441 måste vi titta på alla tänkbara lösningar och Frankrike kommer att ta sitt ansvar som man alltid har gjort, sade försvarsminister Michele Alliot-Marie i fransk tv i söndags kväll.

  USA:s utrikesminister Colin Powell mötte på måndagen de kinesiska ledarna i Peking, i ett försök att övertala Kina att rösta för den nya resolutionen eller åtminstone avstå från att rösta.

Fakta: USA:s och Storbritanniens förslag

Frida Johansson, TT-Reuters