Offer för godtycket men bara en får hjälp

NYHETER

Efter 16 månader är Yusuf fortfarande svartlistad

1 av 3 | Foto: FAST I RINKEBY Ahmed Ali Yusufs två svartlistade kamrater friades. Men Yusuf sitter fortfarande Rinkeby med frysta banktillgångar. Och utan stöd av svenska regeringen.

Vad är det för skillnad mellan Ahmed Ali Yusuf och Mehdi-Muhammed Ghezali?

Båda är utsatta för amerikanskt godtycke. Den ene bryr sig regeringen om. Den andre får klara sig bäst han kan.

I går stod det klart att USA inom kort skickar ambassadör Pierre-Rochard Prosper, utrikesministerns rådgivare i frågor som rör krigsbrott och folkmord, till Sverige för att diskutera den så kallade Kubasvensken.

Mehdi-Muhammed Ghezali, 24, från Örebro sitter sedan ett år tillbaka inspärrad på den amerikanska Guantánamobasen på Kuba. Han greps i Pakistan i december 2001. Det är oklart vad han anklagas för, några misstankar har hittills inte presenterats.

Regeringen bryr sig om Mehdi-Muhammed Ghezali. De lägger ner mycket jobb på att han ska släppas. De har agerat som man förväntar sig.

Statstjänstemän har vid två tillfällen besökt honom på basen. Det senaste ägde rum i januari.

En formell begäran har framförts till USA om att släppa svensken.

En rad befattningshavare har i kontakter med amerikanska myndigheter tagit upp fallet Ghezali.

Tillgångarna frysta

I Stockholmsförorten Rinkeby, i en helt vanlig lägenhet, sitter Ahmed Ali Yusuf, 28. Tillsammans med två andra ansvariga för den somaliska barfotabanken al Barakaat svartlistades han i november 2001. Först av USA. Därefter av FN. Och därefter av EU.

Svartlistningen innebar att hans ekonomiska tillgångar frystes. Man får inte ge Ahmed Ali Yusuf pengar. Så har han levt i snart 16 månader.

Yusuf får inte heller veta vad han anklagas för. Därför kan han heller inte försvara sig. Om det finns någon som känner till innebörden av Moment 22 så är det han.

Efter att först ha tagit del av EU:s svartlistning av de tre somaliasvenskarna vaknade så småningom regeringen. Exempelvis tog utrikesminister Anna Lindh upp frågan med sin amerikanske kollega förra våren.

Men sedan de två andra svenskarna ströks från listan i somras har intresset svalnat. Yusufs advokat upplever att hans klient "nedprioriterats" av UD. Det har inte gått att få någon förklaring till varför trion inte behandlades på samma sätt.

På UD gissar departementsrådet Anders Kruse, som handlägger Yusufs ärende, att "amerikanarna just nu är upptagna med annat". Yusufs utsikter att få upprättelse är med andra ord ganska små.

Vatten och bröd i Rinkeby

I Luxemburg pågår förberedelserna för ett mål i EG:s första instansrätt. Det handlar om att ogiltigförklara sanktionerna. Storbritannien, USA:s bästa vän i Europa, har dock satt käppar i hjulet och fördröjt rättsprocessen. Hur länge är oklart.

Yusuf och Ghezali är offer för amerikanskt godtycke. Båda, inte bara den ene, behöver hjälp av regeringen. Det är ett helvete att sitta inspärrad på Kuba. Men vatten och bröd i Rinkeby är inte heller särskilt kul.

Lena Mellin