Terrorhotet har ökat

Publicerad:
Uppdaterad:

George Bush höjer hotnivån till orange .

Terrorhotet mot USA har ökat, enligt landets underrättelsetjänster.

– Ett beslut att öka hotnivån har tagits, säger justitieminister John Ashcroft i kväll.

För andra gången sedan 11 september är hotnivån nu orange – den näst högsta nivån.

President Bush beslöt i morse höja den nationella hotskalan från gul till orange, den näst högsta graden av hot.
Foto: AP
President Bush beslöt i morse höja den nationella hotskalan från gul till orange, den näst högsta graden av hot.

Amerikansk underrättelsetjänst varnade på torsdagskvällen för att risken för terrordåd mot amerikanska mål i utlandet ökat. På fredagen kom nästa varning – och underrättelsekällor talade om ”hög risk”.

- al-Qaida kan vara beredda att slå till mot amerikaner här eller i utlandet under den muslimska helgen, Hajj, sa John Ashcroft vid en presskonferens på fredagskvällen.

Justitieministern talade också om ett antal tänkbara måltavlor. Det handlar om bostäder, hotell och andra ”mindre bra skyddade mål”.

Infördes efter 11/9

President George Bush beslutade därför vid ett möte på fredagsmorgonen, lokal tid, att höja den nationella hotskala – som infördes efter 11 september – från gul till orange. Det är den näst högsta graden av hot.

En tjänsteman säger till AP att antalet underrättelser om en hotande terrorattack har ökat och sätts i samband med den muslimska högtiden Hajj (vallfärden till Mecka).

De senaste dagarna har en rad uppgifter kommit från Vita huset, justitiedepartementet och den nyinstiftade myndigheten för inrikessäkerhet som tytt på att man velat höja hotnivån. Nivån har tidigare legat på ”gul” – som ligger mitt i den femgradiga skala som numera använd av USA.

Justitieminister John Ashcroft säger att man sedan den 11 september har utrett över 3 000 terrorhot, utfärdat hundratals varningar till polismyndigheter runt om i landet och tre nationella varningar.

Sedan den 11 september har hotnivån bara befunnit sig på orange en enda gång. Den höjdes dit i september förra året och låg kvar på den näst högsta nivån i två veckor.

Då fruktade myndigheterna ett nytt terrordåd i samband med årsdagen av terrorattackerna mot USA och underrätelsetjänsterna talade om en ökad aktivitet i misstänkta terroristkretsar.

Mattias Lundell

Publicerad: