Sjuka hängs ut på anslagstavla

NYHETER

Metallfacket rasar mot arbetsgivaren

På ett företag i Blekinge hängs de som är sjuka mer än genomsnittet ut med namn på en anslagstavla.

– Det är ofattbart att det finns arbetsgivare i Sverige som agerar på det här sättet år 2003, säger Leif Nilsson, ombudsman för Metall i Ronneby.

Leif Nilsson kan inte tala om vilket företag i Ronneby som nu riskerar dömas för brott mot personuppgiftslagen.

– De (anställda) är mycket ängsliga och ville när de tog kontakt med mig först inte själva uppge vilket företag det gällde. Därför vill jag i det här läget inte avslöja det, säger han till Sydöstran.

Arbetsgivaren har hängt upp en lista över de anställdas sjukfrånvaro. De som har högre frånvaro än genomsnittet på företaget, nio procent, har markerats med färgpenna, skriver Sydöstran.

Brott mot personuppgiftslagen

– Det är otillständigt att hängas ut som parias för att man är sjuk, säger Leif Nilsson och fortsätter:

– Till att börja med kan man undra om nio procents sjukfrånvaro är särskilt mycket på den här typen av arbetsplats. Jag kan säga så mycket att det ingår mycket tunga lyft. Det gör att det finns en hel del ryggskador och liknande.

Leif Nilsson har varit i kontakt med arbetsgivaren vid tidigare tillfällen.

– Det är en arbetsplats där de anställda ska stå med mössan i hand och buga, där man inte har löner som svarar upp mot kompetens och insatser och där anställda uppmanas att se sig om efter annat jobb när de ber om ifyllande av en skadeanmälan till försäkringskassan för arbetsskadeprövning.

Metall i Ronneby ska driva ärendet vidare juridiskt. Att hänga ut enskilda anställdas sjukfrånvaro är ett klart brott mot personuppgiftslagen säger Anette Olofsson på LO-TCO Rättsskydd.

– Dessutom strider det mot grunden i kollektivavtalet om hur en arbetsgivare ska agera mot anställda, säger Anette Olofsson till Sydöstran.

Frida Johansson