Stulen cyanid hittad efter dramatisk jakt

avTT

Foto: TT
Bilen stoppades en bit utanför Oslo.

Två män har gripits misstänkta för att ligga bakom en uppmärksammad stöld av en skåpbil lastad med en behållare med det livsfarliga ämnet cyanid utanför Oslo.

Männen greps efter en dramatisk biljakt i Gjerdrum i Akershus, efter att de hade smitit från en poliskontroll.

– Vi kallade in bilen, men så fort polisen gick ur polisbilen backade bilen in i polisbilen och körde därifrån, säger polisbefälet Terje Marstad.

Tips ledde sedan polisen vidare i Gjerdum och bilen hittades. Med hjälp av hundar lyckades polisen gripa två män som gömde sig i en källare i närheten. En av männen blev biten av en polishund vid gripandet.

I bilen hittade polisen en behållare med cyanid och flera medicinburkar, och man har fått bekräftat att det rör sig om den stulna cyaniden.

Det var den 20 februari som skåpbilen med cyanid stals vid tågstationen i Lørenskog öst om Oslo. Bilen var då på väg till Universitetet i Oslo med det livsfarliga giftet, som skulle användas inom ramen för cellforskning.

– Det är mycket glädjande att cyaniden är återfunnen. Detta är ett potentiellt mycket farligt ämne, och det har varit högprioriterat för oss att hitta det, säger åklagare Camilla Granstrøm.

Männen är formellt misstänkta för grov stöld och kommer att begäras häktade på måndag. De båda, 52 respektive 33 år, är kända av polisen sedan tidigare.