Nyköping

Två åtalas för explosion i Nyköping

avJohn Granlund

1 av 3

Här köper männen en fjärrutlösare på Kjell & Company i Nyköping.

Några timmar senare dödades två personer i en lägenhet när en sprängladdning detonerade av misstag.

Nu åtalas en 30-åring och en 21-åring för att ha konstruerat bomben.

Den kraftiga sprängladdningen skakade ett helt kvarter i början av mars.

Explosionen inträffade i en lägenhet i Brandkärr, Nyköping, och dödade två män som misstänks ha arbetat med att färdigställa en bomb. Från polisens bildmaterial framstår att lägenheten var närmast utblåst med hål i väggar, golv och fönsterrutor.

Nu åtalas två män för att ha medverkat i tillverkningen av sprängladdningen, för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott.

Skulle detonera senare

Enligt åtalet har de sammanställt information samt köpt och förvarat sprängkapslar, sprängmedel, verktyg och andra hjälpmedel. Som bevismaterial finns bland annat omfattande brottsplatsundersökning som ska visa att lägenheten använts för bombtillverkningen, internetsökningar på hur man tillverkar bomber, samt ritningar över hur sprängladdningen skulle konstrueras.

Med hjälp av materialet ska de ha tillverkat en kraftfull fjärrutlöst sprängladdning som var tänkt att användas i ett senare skede. Men plötsligt exploderade bomben - enligt åtalet under tillverkningen som skedde i ett tättbebyggt område.

– Jag menar att vi kan styrka att de tilltalade varit inblandade i planeringen och att förbereda för att nyttja den här sprängladdningen på en annan plats än där den exploderade, säger chefsåklagaren Robert Eriksson.

”Är han på bilderna”

I polisens förundersökning på närmare 3 000 sidor finns material från en övervakningskamera på affären Kjell & Company i Nyköping. På bilderna köper en av de åtalade en fjärrutlösare för 499 kronor. Mannen betalade med en 500-lapp och ska enligt butiksföreståndaren ha ställt flera frågor om produkten.

Den 21-årige mannen medger att han köpte fjärrutlösaren – men förnekar all inblandning i tillverkningen av bomben som dödade hans två vänner.

– Ja, det är han på bilderna men fjärrutlösaren han köper kan ju användas till allt möjligt, att öppna eller stänga ett garage eller till att stänga av och sätta på lampor. Han hade ingen uppfattning att den skulle användas till någon bomb. Han har köpt den på uppdrag av en kompis, säger mannens advokat UllaBella af Klercker.

Polisen har teorier

Den 30-årige mannen förnekar också brott.

– Men det stämmer att han hade en kännedom och en befattning med lägenheten som sådan. Han har vistats där vid tillfälle och han känner de här personerna som tragiskt omkom, säger advokaten Thomas Martinson.

Varför de fyra männen ska ha försökt tillverka en bomb kommer åklagaren inte att ta upp under rättegången. Men polisen har sina teorier.

– Det finns polisiära saker som har presenterats och trådar som har dragits i. Men det är inget som bär för att presentera i en domstol, säger Robert Eriksson.

Ett uppslag som nämns i förundersökningen, och stöds av vittnesuppgifter, är att en av männen som dog var på väg till Stockholm senare på kvällen under dagen då bomben exploderade.

– Han skulle handla saker till sin familj. Han skulle åka dit med en kille, som också ville åka till Stockholm. De träffades på en pizzeria, sedan skulle de åka, har en släkting sagt till Aftonbladet tidigare.

ARTIKELN HANDLAR OM