USA:s högsta domstol legaliserar samkönade äktenskap

USA:s högsta domstol beslutade på fredagen att alla amerikaner har rätt att gifta sig – oavsett kön eller sexuell läggning.

Beslutet kallas redan historiskt.

– Amerika ska vara mycket stolt, säger president Barack Obama.

37 amerikanska stater och District of Columbia har redan legaliserat samkönade äktenskap, medan det har fortsatt varit olagligt i 14 stycken.

Nu sätter den amerikanska högsta domstolen ner foten. Det rimmar inte med den amerikanska konstitutionen att hindra folk från att gifta sig med den de älskar, och det ska vara en rättighet att gifta sig med vem man vill.

– I dag är ett stort steg på vår marsch mot jämlikhet. Homosexuella par har nu rätt att gifta sig, precis som alla andra, skriver president Barack Obama på Twitter, och avslutar med hashtagen #LoveWins.

LÄS OCKSÅ Stjärnornas glädje: Gardell: Nu ska vi gifta oss i USA OCKSÅ

Gäller hela USA

"Samkönade par får nyttja den grundläggande rättigheten att gifta sig. Den friheten kan inte längre förvägras dem", skriver domaren Anthony Kennedy i det historiska beslutet.

Högsta domstolens beslut innebär att de delstater som fortfarande förbjuder samkönade äktenskap nu måste rätta sig efter det federala beslutet, som gäller hela USA.

"Konstitutionen lovar frihet åt alla i dess räckvidd", skriver Anthony Kennedy vidare.

Men domarna i högsta domstolen var inte eniga, beslutet klubbades med siffrorna fem för och fyra emot.

Obama: "Små, modiga handlingar"

Strax efter klockan 17 svensk tid höll president Barack Obama en presskonferens vid Vita huset där han hyllade beslutet. Förändring sker ofta långsamt, sade han.

– Men ibland finns sådana här dagar, när den långsamma och stadiga mödan belönas med rättvisa som kommer som ett åsknedslag, sa den amerikanske presidenten.

– I dag kan vi säga att vi har gjort vår union lite mer perfekt. Det är konsekvensen av ett beslut från högsta domstolen. Men viktigare än så är det en konsekvens av alla små, modiga handlingar som miljoner människor gjort genom årtionden.

Opinionen har skiftat fort

Det är elva år sedan den första lagliga samkönade vigseln genomfördes i USA, och den amerikanska opinionen har skiftat snabbt de senaste åren.

I en undersökning genomförd av Washington Post-ABC så var 61 procent av de tillfrågade amerikanerna positiva till samkönade äktenskap. 1996 var det bara 27 procent av USA:s medborgare som tyckte likadant.

Efter Barack Obamas presskonferens applåderade delar av den församlade pressen.

– Långsamt fick de ett helt land att inse att kärlek är kärlek, sa han om de som kämpat för dagens beslut i högsta domstolen.

– Amerika ska vara mycket stolt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN