Kaoset fortsätter: SDU-ordföranden sparkas ut ur SD

1 av 5

avKenan Habul, Pär Karlsson

NYHETER

Den stora striden mellan SD:s partiledning och ungdomsförbundet rasar nu inför öppen ridå.

Ett 20-tal partimedlemmar riskerar nu att sparkas ut ur partiet.

En av dem som sparkas ut är SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand.

– Med Mattias Karlsson förvandlades partiet till en freakshow, säger Kasselstrand till Aftonbladet.

Aftonbladet kunde i går avslöja att William Hahne, SDU:s vice ordförande och ordförande i SD Stockholms stad, kommer att uteslutas ur partiet. Flera av hans nära förtrogna riskerar samma öde.

Enligt Hahne själv pågår det just nu en "massuteslutning" i partiet och han är mycket hård i sin kritik mot Mattias Karlsson, som vikarierat som partiledare under Jimmie Åkessons frånvaro.

För två månader sedan väcktes ett personalärende om Hahnes framtid.

– Det nya nu är att man ger sig på personer runt omkring mig. De som på något sätt har visat någon form av stöd för mig ska även de bli uteslutna. Det är Gestapo- eller Stasi-metoder, sa Hahne.

”Gillar inte SD:s utveckling”

Till grund för kaoset i partiet ligger en flera år gammal strid mellan SD-ledningen och de styrande i SDU om vilken ideologisk väg partiet ska ta.

På Twitter bekräftar Gustav Kasselstrand att han utesluts ur moderpartiet.

– Jag bekräftar härmed uppgifterna att partiet har öppnat ett uteslutningsärende på mig. Maktmissbruket är totalt, skriver han.

På ett möte med partiets medlemsutskott i förra veckan beslutades att personärenden ska öppnas mot totalt drygt ett 20-tal sverigedemokrater, bland dem Kasselstrand.

Inom kort kan alltså stora delar av ungdomsförbundets ledning ha uteslutits.

Enligt Aftonbladets källor så handlar Kasselstrands ärende om att det finns "tydliga indicier" på att han försöker ta över partiet och föra det i en helt annan ideologisk inriktning än den rådande, en mer hårdför nationalistisk inriktning.

– Det går att jämföra med när trotskisterna försökte infiltrera Socialdemokraterna. Men om man inte köper idén om SD som ett socialkonservativt mittenparti kommer man inte att kunna representera oss längre, säger en källa med insyn.

Bland de övriga som riskerar uteslutning finns flera nära förtrogna med SDU-ledningen. Flera av dem misstänks ha haft samröre med den högerextrema organisationen Nordisk ungdom. 4-5 stycken pekas av Aftonbladets källor ut som dubbelanslutna i både Nordisk ungdom och SD.

– De motsätter sig partiets socialkonservatism och gillar helt enkelt inte SD:s utveckling. Flera av dem har uttryckt sig direkt antisemitiskt och är egentligen inte sverigedemokrater, säger en källa.

Den stora striden

Det är långt ifrån första gången som Kasselstrand och Hahne hamnar i bråk med moderpartiet. 2012 fick SDU-ordföranden sparken från jobbet som politisk sekreterare i SD:s riksdagsgrupp efter att han flera gånger öppet tagit strid med partiledningen.

Källor inom SD beskriver det som just nu pågår som den stora striden mellan partiledningen och SDU. Den senaste tiden har ungdomsförbundet flyttat fram sina positioner rejält, framför allt när William Hahne vann ordförandestriden i distriktet i Stockholm över partiledningens kandidat.

De drygt 20-talet personer som riskerar uteslutning har nu fått hem brev från medlemsutskottet där de ombeds att komma med ett yttrande om de anklagelser som riktas mot dem. Sedan ska utskottet fatta beslut om ärendena ska läggas ned, om en varning ska skickas ut eller de tycker medlemmarna ska uteslutas. Då skickas frågan till partistyrelsen som sedan fattar det slutgiltiga beslutet om de ska sparkas ut ur partiet eller ej.

Enligt vad Aftonbladet erfar finns i partistyrelsen, som träffas nästa gång 27 april, en stor majoritet som stödjer den linje som partiledaren Jimmie Åkesson och gruppledaren Mattias Karlsson för.

En källa inom SDU säger till Aftonbladet:

– Partistyrelsen och medlemsutskottet är nickedockor åt Mattias Karlsson. Allt pekar på att alla som de vill utsluta blir uteslutna.

Kasselstrand: Två bittra förlorare

Gustav Kasselstrand var på tisdagskvällen mycket upprörd.

– Jag är vald av SDU:s medlemmar på demokratisk grund för att företräda 5000 medlemmar. Mattias Karlsson begår nu övergrepp som saknar motstycke i svensk modern politisk historia. Jag trodde SD var ett demokratisk parti, säger han.

I höstas utmanades Kasselstrand om ordförandeposten i SDU av Henrik Vinge, som i dag är pressekreterare för partiledningen.

– Vinge var Karlssons nickedocka och de förlorade striden. Då väljer han att utesluta mig. Här har vi två riktigt bittra förlorare.

Enligt Kasselstrand är det givet att han kommer uteslutas inom kort. Men han är fullt inställd på att både han och William Hahne kommer att sitta kvar i SDU-toppen.

– Jag är vald av medlemmarna och det vore ett svek mot dem om jag klev tillbaka.

Kasselstrand menar att det inte finns några ideologiska motsättningar mellan honom och Mattias Karlsson, något den senare påstår. 

–  Det här handlar om att han använder sig av ett maktmissbruk. Han har på olika sätt grötmyndigt förklarat att han är godhetens försvarare. Alla andra är ideologiska avvikare. Jag delar Mattias Karlssons uppfattning i varje ideologisk fråga. Det finns inga konflikter, däremot är han rädd för de populära som kan tänka själva.

Kasselstrand vill ännu inte sia för långt in i framtiden.

– Jag har inte slutgiltigt tänkt klart över detta. Men min utgångspunkt är att jag sitter kvar som SDU-ordförande. Vad framtiden utvisar får jag se. Men mitt stöd i förbundet är massivt. Om partiledningen trodde att de skulle underminera mig har de gjort en felanalys.

I helgen samlas 110 SDU-företrädare och förtroendevalda för en konferens, som varit planerad sedan länge. 

– Då kommer jag informerna dem om läget, säger Kasselstrand.

Han menar att partiledningens inriktning förändrades kraftigt när Mattias Karlsson klev in i Jimmie Åkessons ställe i höstas.

– Med Karlsson förvandlades partiet till en freakshow. Jag hade hoppats att Åkesson skulle återställa ordningen nu. Men även om det är Karlsson som är arkitekten bakom det här är det Åkesson som kommer hålla i klubban när jag utesluts av partistyrelsen.