Hoppet om överlevande ute i Nepal

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nepals regering anser att hoppet nu är ute om att hitta fler överlevande efter jordbävningskatastrofen, som krävt minst 6 621 människoliv. Men fortfarande är ödet för tusentals människor i avlägsna byar okänt.

– Utan tvekan finns det behov av hjälp, det hör vi inte minst från de som har helikoptrar på plats. Holländarna hade lyckats ta sig till en by där de hade hittat 2 000 döda inom loppet av 24 timmar. Men dit kommer inte vi, för tillgängligheten gör det inte möjligt, säger Emma Trobeck, informationsansvarig för den insats som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bedriver i Nepal.

Skalvet är det värsta som drabbat Nepal på över 80 år. Trots att räddningsteam från över 20 länder deltar med värmesökande kameror och sökhundar har ingen hittats levande sedan i torsdags kväll.

– Det har gått en vecka sedan katastrofen. Vi gör vårt bästa i räddningsarbetet men jag tror inte det finns några chanser att hitta fler överlevande, säger regeringens talesman Laxmi Dhakal enligt nyhetsbyrån AFP.

Tvingades vända

Räddningsteamet från MSB gav sig i går av mot den hårt drabbade Gurkharegionen, nordväst om huvudstaden Katmandu, för att på uppdrag av FN bygga upp ett fältkontor som skulle koordinera hjälpinsatserna i området, men tvingades vända.

– När vi kom fram slog vädret om, med skyfall och åska. Vägarna var väldigt smala, mot en klippbrant, så det var osäkert att komma fram med bussen. Dessutom verkade behovet av stöttning, samt kapaciteten att ta emot oss, vara osäkert. Så vi återvände med bussen, medan en del av teamet stannade kvar, säger Emma Trobeck.

MSB ska nu ha möte med FN, som samordnar hjälparbetet, för att se hur den svenska insatsen kan bistå.

Börjar trappa ned

– Man kommer att blåsa av sökarbetet efter överlevande under dagen. Många team börjar nu trappa ned den här typen av hjälp och åker hem, för att inte belasta landet, eller bygga upp en annan form av arbete, säger Emma Trobeck.

FN:s barnfond Unicef varnar för en kamp mot klockan för att förhindra utbrott av sjukdomar bland de 1,7 miljoner barn som tros leva i de värst drabbade områdena. Brist på helikoptrar har försvårat räddningsarbetet i det bergiga landet. Samtidigt finns ett skriande behov av tält och presenningar, efter att över 80 000 bostäder rasat samman.

– Vi har fått saker som tonfisk och majonnäs. Vad ska vi med det till? Vi behöver spannmål, salt och socker, säger finansminister Sharan Mahat enligt AP.

TT

Publicerad: