Romson jämför Medelhavet med Auschwitz

Intern MP-kritik mot Romson efter nazistfadäs

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

NYHETER

Åsa Romson har fått svidande kritik efter att hon jämförde situationen på Medelhavet med nazisternas förintelseläger i Auschwitz.

Nu får hon kritik även från sina egna partikamrater.

– Jag reagerade kraftigt, det är inte ett okej uttalande, säger Lorentz Tovatt, språkrör för Grön ungdom.

Kritiken har varit massiv mot vice statsminister Åsa Romson efter att hon i gårdagskvällens partiledardebatt jämförde situationen på Medelhavet med nazisternas koncentrationsläger i Auschwitz. Bland kritikerna har statsminister Stefan Löfven (S), oppositionsledarna och judiska företrädare funnits.

Men även internt i Miljöpartiet finns irritation.

– Jag reagerade kraftigt, det är inte ett okej uttalande. Det är självklart så att det är fruktansvärt det som händer på Medelhavet just nu. Men det går inte att jämföra det med ett av de värsta politiska system som vi har haft i världen. Det är helt enkelt en helt felaktig liknelse, säger Lorentz Tovatt, språkrör för Grön ungdom.

"Ursäkten dröjde för länge"

Han är också kritisk till att det dröjde innan Åsa Romson bad om ursäkt för sitt uttalande.

– Jag är ganska nöjd nu, när hon varit tydlig med att hon bett om ursäkt. Men i början så var det inte tydligt och det var inte heller okej. Jag tycker att man måste ta ansvar för sitt uttalande och be om ursäkt ordentligt. Och det gjorde hon inte direkt utan först efter ett tag.

Han säger att många i partiet varit upprörda och menar att fadäsen gjorde att partiets profilfrågor hamnade i skymundan.

– Det är jättesynd, vi vill ju diskutera klimatfrågan och hur vi kan få mer jämställdhet och en mer human migrationspolitik. Just den här frågan som var på agendan när de pratade om det här var ju hur vi ska lösa situationen med att jättemånga dör på Medelhavet. Det är klart att den diskussionen vill vi ha och den kom ju i skymundan.

Romson återupprepar ursäkt

Även Grön ungdoms andra språkrör, Magda Rasmusson, säger att uttalandet inte var bra.

– Det var inte ett uttalande som fyllde en poäng. Det var olyckligt och onödigt, särskilt som det bara var några dagar sedan vi firade att det är 70 års sedan andra världskrigets tog slut, säger hon.

Även hon tycker att Romsons ursäkt dröjde för länge.

– Det tog för lång tid, men nu har hon gjort det. Det går inte att jämföra med det mest ondskefulla system som funnits.

Rasmusson tror dock inte att uttalandet skadar MP på sikt.

– Nej, de flesta vet att vi är det parti som allra mest står upp för mänskliga rättigheter, så det tror jag inte.

Även förre S-ledaren Mona Sahlin, som i dag är regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism, är kritisk. Hon säger att Romsons uttalande "var och är historielöst".

– Och det är sagt i en tid när minnet av Förintelsen inte får riskeras att trivialiseras. Det var systematisk utrotning av ett folk. Oron över migration och flyktingarnas vidriga villkor måste diskuteras på sina egna villkor. Men låt Auschwitz stå på sin egen vidriga plats i historien.

Romson: "Jag ber om ursäkt"

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner säger:

– Det finns självfallet partimedlemmar som reagerat och som tycker att liknelsen var helt fel, precis som Åsa. Men som också delar frustrationen över de humanitära katastrofer som utspelar sig i Medelhavet.

I dag skrev Åsa Romson på Facebook:

"Det var fel att göra liknelsen med Auschwitz. Jag ber verkligen om ursäkt. När jag tänkte på det fruktansvärda som pågår på Medelhavet blev jag så arg över att så många dör. Den situationen kan ändå inte jämföras med det som hände i Nazityskland."

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Romson jämför Medelhavet med Auschwitz

ÄMNEN I ARTIKELN

Romson jämför Medelhavet med Auschwitz

Åsa Romson

Medelhavet

Miljöpartiet

Lorentz Tovatt

Magda Rasmusson

Grön ungdom