Min generation

11 saker från 90-talet som får dig att minnas tillbaka

NYHETER

Internet tar Sverige och världen med storm, skilsmässorna ökar men barnen curlas sönder. Välkommen till 90-talet.

Filmerna, personerna, musiken, maten. Vad minns du bäst från uppväxten på 90-talet?
Här är några saker som präglade årtiondet:
1. Tacos

Den superförsvenskade versionen av den mexikanska maträtten gör entré i Sverige och tar folkhemmet med storm. 1991 gav sig Santa Maria in på marknaden för att konkurrera med Old El Paso (som sålt tacoprodukter i Sverige sedan 1982). Konkurrensen fick tacohyllorna att bli allt större i våra matbutiker.
2. Munkjackor

Överallt sågs nu fler och fler svenska ungdomar i vad som även brukar kallas huvtröja eller ”hoodie”. Redan på 30-talet fanns liknande plagg i USA men det var på 90-talet som märken som Giorgio Armani, Ralph Lauren och Tommy Hilfiger hade munkjackor i sina kollektioner. Det fick försäljningen att ta fart på riktigt.
3. Internet

Under 90-talet skedde det som kanske mest av allt påverkat tiden efteråt. Internet gjorde entré hos i princip varje svensk familj, även om man var tvungen att koppla upp sig mot ett långsamt och knastrande modem. Sedan dess har det bara gått framåt i rasande fart.
4. VM-sommaren 1994

”Till alla flickor vi har försakat”. Så börjar refrängen på låten som på förhand kanske inte skulle bli den största sommarhiten 1994. Men VM-bronset i USA för Sveriges fotbollsherrar ändrade allt. Nu är både låten och hela sommaren en del av vår historia.

5. Killinggänget tar över

Med program som ”Nile City 105,6” och ”I manegen med Glenn Killing” gjorde Sveriges nya humorkungar succé. För bland andra Henrik Schyffert, Robert Gustafsson, Johan Rheborg och Kristian Luuk blev det också startskottet för framgångsrika individuella karriärer i tv-branschen.

6. Spice Girls (1994)

Den allra mest omtalade popgruppen på hela 90-talet var nog även i Sverige de brittiska tjejerna i Spice Girls. Under 1996-2000 toppade de listor världen över. På skolgårdar bytte barn idolkort med varandra och när de kom till Stockholm för två konserter 1998 var Globen utsåld.
7. Fucking Åmål (1998)

Många minns nog hur regissören Lukas Moodysson stod iklädd älghorn och pekade finger på Guldbaggegalan 1999. Men fler minns nog filmen som låg bakom segern. Filmen om Elin och Agnes i Åmål var Sveriges sjätte mest sedda biofilm under åren 1993-2006.
8. Sushi

Den oftast råa fiskrätten hade serverats i Stockholm sedan 1979 men på 90-talet exploderade antalet ”sushibarer” i storstäderna. Trots det är sushi nog fortfarande en vattendelare när många ska välja vad de ska äta för lunch.
9. Bert (1994)

När Sören Olsson och Anders Jacobssons figur Bert blev tv-serie stod Killinggängets Tomas Alfredson för regin. Trots att det bara blev tolv avsnitt är serien en av de mest älskade bland 80- och 90-talister och har repriserats flera gånger. Även idag återfinns serien på flera streamingtjänster.
10. Ace of Base

Gruppen som bildades som Tech Noir 1987 fick sitt stora genombrott 1993 med debutalbumet Happy Nation. Ulf Ekberg, Jonas Berggren, Jenny Berggren och Malin Berggren toppade bland annat Billboardlistan i sex veckor med ”The sign”. I ett mycket starkt svenskt musikdecennium stod gruppen ändå ut mest av alla.
11. Straffen som blev ett frimärke (1994)

Tre Kronor vann OS-guld i norska Lillehammer 1994, vilket dock inte var en lika stor prestation som att vinna OS idag (alla NHL-proffs som spelat mer än en säsong i ligan stoppades från spel). Men den avgörande straffen i finalen mot Kanada av Sveriges nästa superstjärna Peter Forsberg minns alla än idag, ja det har till och med blivit ett frimärke. Under hela 90-talet försökte barn på skolgårdar runtom i Sverige kopiera straffen.
---
Vill du veta mer om dig själv, minnas prylarna och viktiga händelser från barndomen, tonårsmusiken och kläderna?
Välkommen till ”Min generation”.
Hej 90-talist! Här är fler minnen från 90-talet.
Testa dig själv! Vilken generation tillhör du egentligen?

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Min generation

ÄMNEN I ARTIKELN

Min generation

Lukas Moodysson

Peter Forsberg

Henrik Schyffert

Kristian Luuk

Spice Girls