På med underställ och mössa – kylan är här

Av: Leif-Åke Josefsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Krispigt och bistert väder i hela landet

1 av 2

Efter milda december får vi nu en bistert kall januari.

Så fram med broddar och underställ, nu väntar krispiga vinterdagar.

I Stockholm kan det bli ned mot minus 20 redan i morgon och på lördag.

Prognos – så kallt blir det där du bor.
Prognos – så kallt blir det där du bor.

Hela landet får minusgrader.

– Det blir ordentlig kyla. Ett högtryck började bre ut sig över Sverige under onsdag-torsdag. I Norrland kommer det att bli mellan 15 och 25 minus, vilket är ganska normalt för januari, säger Martin Hedberg, chefsmeteorolog på Vädercentralen.

– Men i Götaland och Svealand kan det bli 10 till 20. Fredag och natt mot lördag kan det dra sig ned mot minus 20 i Stockholm även om det kanske stannar vid 18.

Kallt – men soligt

Högtrycksryggen kommer norrifrån och rör sig söderut mellan två lågtrycksområden. Kylan kulminerar nu på fredag och lördag.

Till och med Gotland får räkna med minusgrader minst tio dygn framåt, enligt SMHI:s prognos.

För stora delar av Sverige innebär högtrycket och kylan också klart och soligt väder i dag och i morgon.

– Det blir krispiga vinter­dagar med klart till halvklart utom allra längst söderut, sydvästra Götaland och längst upp i nordost. Där får man räkna med en del moln, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Sverige i vinterskrud

Även om det nu blir riktigt kallt så hotas inga köldrekord i någon landsända, så som värmerekorden var det under december.

– Det är långt ned till rekorden. Men det kommer att upplevas som riktig vinter. Om man inte med det menar minus fem som det varit de senaste åren, säger Martin Hedberg.

Hela Sverige klär sig nu i vinterskrud. Just nu finns fortfarande barmark i delar av Skåne, Blekinge och Halland. Men mer snö är på väg in. Det regn som föll över de sydlig­aste delarna under den så milda december blir nu till snö i takt med kylan.

– Det kommer snö där i början av nästa vecka. Då får vi se om det täpper till de barmarksfläckar som finns, säger Martin Hedberg.

”Klurigt med isar”

En grupp som säkert jublar över den köldknäpp som nu greppar tag i oss är landets alla entusiaster på långfärdsskridskor.

– Det är jätteklurigt med isar. Vi har egentligen bara prog­noser för båtar till havs. Men det är svaga vindar och kallt så det är klart att is kommer att växa till. Lokala skridsko­klubbar har nog bäst koll, säger Sofia Söderberg.

En del sjöar, där isen redan lagt sig, är i dag täckta av snö. Men för de - där isen nu frysa till – flaggar Martin Hedberg för en extra varning.

– Det gäller att vara försiktig. Isen behöver ett par dagar för att lägga sig.

Köldrekorden för januari

GÖTALAND: Minus 38,5, Lommaryd, den 13 och den 14 januari 1918

SVEALAND: Minus 46,0, Grundforsen, den 1 januari 1979 och Särna, den 3 januari 1941.

NORRLAND: Minus 49,0 Karesuando, den 27 januari 1999 och Vuoggatjålme, den 1 januari 1951.

Källa: SMHI.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN