Kraftig ökning av glutenfritt – men belägg saknas

Försäljningen av glutenfria produkter slår nya rekord. Enbart Ica ökade sin försäljning av glutenfritt med över 25 procent det senaste året.

Anneli Ivarsson, som forskar om glutenintolerans, manar till försiktighet.

– Det här är ju en hälsotrend. Att glutenfritt skulle vara bra för alla är fel, säger hon.

Enligt siffror i DN köpte svenskarna glutenfritt för över 443 miljoner kronor förra året. Mellan 2012 och 2014 ökade försäljningen av glutenfritt med över 50 procent, skriver tidningen.

Ica är en av alla butikskedjor som lagt märke till den kraftiga ökningen.

– Det är en tydlig trend att glutenfritt efterfrågas mer och mer, inte minst från kundgrupper som av till exempel hälsoskäl valt att variera med en del glutenfria produkter, säger Ulrika Borg, pressekreterare vid Ica-gruppen.

För Icas del har försäljningen av glutenfritt ökat med över 25 procent det senaste året.

Kändisar manar till glutenfritt

En del av dem som köper glutenfritt har celiaki, en sjukdom som innebär att glutenproteinet orsakar en tarminflamation. Forskningen visar att förekomsten av celiaki blivit vanligare bland svenskarna.

Men den stora ökningen av glutenfria produkter har också andra orsaker.

De senaste åren har flera kändisar förklarat att de slutat äta gluten enbart av hälsoskäl. Skådespelarna Russell Crowe och Gwyneth Paltrow är några i raden av kändisar som talat sig varma för sluta äta gluten.

Varnar för trend

Anneli Ivarsson, överläkare och docent vid Umeå universitet, tycker att vi borde vara skeptiska mot råden om att äta glutenfritt.

– Det här är ju en hälsotrend. Att glutenfritt skulle vara bra för alla är fel. Om man verkligen har celiaki så är det ett misstag att själv testa att dra ner på glutenintaget, säger hon.

Hon ger istället rådet till den som tror sig ha celiaki att söka läkarhjälp. På så sätt kan man få en ordentlig diagnos.

– Men för att få en diagnos måste man göra det medan man äter gluten. Annars blir testerna missvisande, säger Anneli Ivarsson.

Glutenintolerans har ökat

Celiaki verkar ha blivit vanligare bland Sveriges befolkning. Anneli Ivarssons forskning har visat att omkring en halv procent av svenskarna hade sjukdomen på 90-talet. I dag ligger siffran på upp till tre procent bland ungdomar.

Men att en glutenfri diet skulle vara bra för alla är alltså fel. Genom att enbart fokusera på gluten faller kostråden med stöd i vetenskapen i skymundan, säger Anneli Ivarsson, och tillägger:

– Vi behöver röra oss mer och äta mindre. Och så behöver vi äta mer grönsaker, bönor och fisk. Det finns det vetenskapligt belägg för, säger hon.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN