Mejla

Wolfgang Hansson

Terrorpanik griper tag i Europa

NYHETER

Terrorpaniken har på allvar slagit klorna i Europa.

Hade myndigheterna i Belgien stängt ner hela Bryssels tunnelbana om hotet inte kommit så snart efter terrordåden i Paris?

En dryg vecka har gått sedan 130 människor slumpvis och bestialiskt mördades i den franska huvudstaden. Den akuta chocken har släppt men istället ersatts av ett tillstånd av kontrollerad panik och vrede inte olikt det som drabbade USA och i viss mån Europa efter terrorråden i New York den 11 september 2001.

Alla politiska ledare uppmanar sina befolkningar att leva som vanligt. Vi ska inte vara rädda. Vi ska värna det öppna och fria samhället.

Men det blir ett dubbelt budskap när land efter land samtidigt höjer hotnivån för terrordåd.

När myndigheter stänger ner tunnelbanor, uppmanar människor att undvika folksamlingar och stanna inomhus. Parat med att tungt beväpnad polis patrullerar gatorna i ett försök att skapa en illusion av trygghet.

Att stänga ner tunnelbanan i en miljonstad som Bryssel, Europas huvudstad, är en extrem handling. Belgiens premiärminister säger att den vidtagits på grund av ”tämligen precis information om risken för en attack liknande den i Paris. Att flera individer utrustade med vapen och sprängmedel ska slå till, kanske på flera platser samtidigt”.

Om informationen är ett resultat av något polisen avslöjat eller ett hot som terrorister själva uttalat avslöjar han inte.

Islamiska staten, IS, och andra terrorgrupper har ett intresse av att hålla trycket uppe och rida på den våg av skräck som sköljer över Europa. Nu behöver de inte ens genomföra dåd för att störa vitala funktioner i samhället.

Frågan är om hotet i Bryssel hade värderats på samma sätt om inte terrordådet i Paris skett. Nu tar man det säkra före det osäkra och vidtar drastiska åtgärder för att skydda befolkningen men bidrar samtidigt till att bygga på den rädsla som Parisattackerna skapat. Det är en svår balansgång. Något av ett moment 22.

Gör myndigheterna inget och det inträffar en attack så kommer deras huvuden att krävas på ett fat. Beslutsfattarna känner en enorm press även om de vet att de delvis spelar terroristerna i händerna genom att stänga tunnelbanan och ställa in idrottsevenemang.

Att Belgien skulle stå näst i tur på terroristernas lista är ingen överraskning. Minst fyra av de personer som deltog i Parisattackerna kommer från förorten Molenbeek som bara ligger två tunnelbanestationer från Grand Place i Bryssels hjärta. 26-åringen Salah Abdasalam jagas fortfarande och polisen tror att han kan gömma sig i Belgien.

I Bryssel finns även högkvarteren för såväl EU som Nato.

Belgien har länge låtit den militanta islamismen frodas. Inget annat land i Europa har per capita ”skickat” så många jihadister till Syrien för att slåss på IS sida.

Landet har länge varit en frizon för den som vill få tag på illegala vapen.

Nu slår pendeln om totalt i Belgien och många andra länder. Nya lagar och polisbefogenheter klubbas igenom i rekordfart. Saker som varit otänkbara för bara en dryg vecka sedan råder det i panikens spår närmast total enighet om. Ökad avlyssning och övervakning är bara förnamnet.

Frankrike förlängde i går sitt undantagstillstånd med tre månader. Det ger polis och myndigheter exceptionella befogenheter. Efter Charlie Hebdo-dåden i januari infördes inget undantagstillstånd.

Redan har över 800 husrannsakningar gjort, 90 personer gripits och 160 satts i husarrest med undantagslagarna som stöd. Det är ofrånkomligt att även oskyldiga drabbas när man målar med så breda penseldrag. Även på det här planet påminner reaktionen väldigt mycket om den i USA efter 11 september.

Om den svenska höjningen av hotnivån ska sättas på hysterins konto återstår att se. Den var motiverad innan Säpo visste att Mutar Muthanna Majid befunnit sig i Sverige i två månader och bodde med sitt eget namn på ytterdörren. Han kan fortfarande visa sig vara en farlig terrorist. Men i nuläget tyder mycket på att han lika gärna kan vara en vanlig asylsökande.
 

I bästa fall är detta en ny verklighet som vi tvingas leva med en kortare tid.

Men inträffar nya terrordåd som håller liv i rädslan och paniken så kan det bli ett permanent tillstånd.

ANNONS

Nu kan du shoppa säsongens nyheter hos Ellos - trendsäkert mode för alla tillfällen!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert: