Svenskorna – de nya utvandrarna

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Rekordmånga svenska kvinnor väljer att utvandra

Chatarina Davidsson Brady är en av rekordmånga svenskor som flyttat utomlands. Hon bor i Perth, Australien med maken Andrew och sönerna Charlie och Felix.
Foto: Privat
Chatarina Davidsson Brady är en av rekordmånga svenskor som flyttat utomlands. Hon bor i Perth, Australien med maken Andrew och sönerna Charlie och Felix.

Samtidigt som flyktingströmmen till Sverige fortsätter – väljer rekordmånga svenska kvinnor att flytta utomlands.

Förra året emigrerade fler svenskor än någon gång tidigare.

– Jag tror att många drömmer om ett annat slags liv, säger Chatarina Davidsson Brady, 42, som har emigrerat till Australien.

Majoriteten av de som utvandrar från Sverige är återutvandrare – det vill säga personer som flyttar hem efter att ha varit bosatta i Sverige under en tid. Men nära 40 procent av de som utvandrade förra året var födda i Sverige. Enligt nationalekonomen och migrationsforskaren Joakim Ruist, tillhör den gruppen ofta en slags elit med hög utbildning.

– Att många kvinnor emigrerar nu kan betyda att de är på väg att komma ikapp männen när det gäller de utländska toppjobben, säger han.

Chatarina Davidsson, som flyttade till Perth i Australien för 19 år sedan, har aldrig ångrat sitt beslut.

– I Sverige kom jag inte in på den utbildningen jag ville. I Australien var det mycket enklare. Nu har jag en magister examen i internationell business, och ett väldigt bra jobb. Det hade jag aldrig kunnat få i Sverige.

Förutom möjligheterna till en bättre karriär tror Chatarina Davidsson att många svenskar emigrerar för att kunna leva på ett annat sätt.

– I Perth blir det bara fler och fler svenskar, framför allt kvinnor. En del kommer hit på grund av kärlek, men många gillar också livsstilen här. Det är varmt och människor är glada.

Skulle du kunna tänka dig att flytta tillbaka till Sverige?

– Nej, jag provade att göra det för tretton år sedan men fick inget jobb trots att jag har en bra utbildning, bostad var också svårt att få. Så jag blir kvar i Australien.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN