Ville beställa rårakor – personalen hörde fel

Reporter: Erik Melin, Isabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Turisten Stella Ivanova ville äta rårakor på den klassiska Stockholms-krogen.

Då tog det fullständigt hus i helvete.

– ”Du måste gå härifrån genast, vi sysslar inte med sånt”, sa de till mig, säger Stella.

Bulgariska turisten Stella Ivanova, 35, var på besök i Stockholm för att hälsa på kompisen Ayse Beijar, 32. Efter att ha varit i skärgården på dagen i söndags så var Stella hungrig och ville äta på en pub. Valet föll på restaurangen Engelen i Gamla stan.

Med menyn i hand blev hon sugen på rårakor, som på engelska heter hash browns. Hon fick hjälp av en servitris.

– Jag frågade om jag kunde få två stycken. Då tittade hon på mig som om jag var kriminell. ”Du måste gå härifrån genast, vi sysslar inte med sånt”.

Stella förstod inte vad servitrisen menade och visste inte hur hon skulle reagera. Först gick hon ut men kände sig väldigt irriterad och gick in igen för att försöka på svar på vad det var som hänt.

Hörde marijuana-kaka

Servitrisen på Engelen trodde att hon försökt beställa så kallade hasch-brownies, kakor med marijuana i sig.

– Jag började bara skratta, jag trodde inte att de kunde vara så dumma. Det här är som årets största skämt, säger Stella.

Under tiden hade vännen Ayse Beijar kommit till Engelen.

– Jag frågade, ”tror du verkligen att en 35-årig kvinna kommer till Engelen och försöker beställa hasch mitt på dagen”, säger Ayse.

Servitrisen ville inte vika sig enligt kvinnorna, utan bad dem att lämna restaurangen.

– Hon måste förstått att hon gjort fel, att hon kanske inte kunde menyn på engelska så bra. Men hon ville inte backa, säger Ayse.

Kopplade inte

Enligt servitrisen på Engelen använde Stella ordet ”hasch-cookie” när hon beställde, vilket ska ha orsakat missförståndet.

– Dessvärre kopplar inte personalen att det är råraka. Då säger min personal ”ursäkta, vi serverar inte sånt här”, säger Annika Palmgren, platsansvarig på Engelen.

Gästen, Stella Ivanova, tog inte upp menyn för att förklara närmare vad hon menade, enligt Engelens personal.

”Inte meningen”

En diskussion följde och till slut började personalen känna sig hotade av situationen, enligt Annika Palmgren. Då sa restaurangens personal till kvinnorna att det nog var bäst att dricka upp och gå vidare.

– Det var inte meningen att vara oförskämda, vi hade gärna rättat till det. Vi måste nu säkra upp att alla i personalen vet vad orden i menyn betyder, säger Annika Palmgren.

Stella Ivanova berättar att hon inte druckit något innan besöket, beställde heller inte något att dricka på Engelen och gavs inget tillfälle att ta upp menyn och förklara vad hon ville ha innan hon sparkades ut.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN