Flyktingkatastrofen

Alans död förändrade världen

Av: 

Karin Ahlborg

NYHETER

Alan Kurdi blev bara tre år men kommer att leva för evigt.

Bilden av hans död i Medelhavet blev till flyktingkatastrofens brännpunkt.

Det här är hans korta livshistoria.

Alan Kurdis lilla kropp är svept i vitt.

Hans pappa håller honom i armarna för sista gången.

Intill, i de snabbt iordningsställda gravarna i Kobane i Syrien, ligger storebror Galib, 5, och deras mamma Rehan.

Allt har gått så fort.

Det är bara drygt 50 timmar sedan Nelfir Demir skickades ut från nyhetsbyrån Dogan. Morgontidiga joggare hade redan slagit larm till polisen om kroppar som spolats upp på stranden i Bodrum.

– Jag tvekade först, säger Nelfir Demir till The Guardian.

– Jag önskar verkligen att det var fred i deras land, att de inte flytt från det och att de inte försökt lämna Turkiet och att jag inte hade behövt ta den där bilden.

Men det gjorde hon, chockad.

– Nu kan jag inte ens komma ihåg exakt när det hände, det borde ha varit omkring klockan 6.

Pengarna kom från systern

Tre timmar tidigare, 3 på natten, hade Abdullah Kurdis syster, Tima Kurdi, i Kanada fått ett sms om att de nu var på väg. Nästa gång hon skulle höra från honom var han ensam kvar.

Abdullah Kurdi hade betalat 36 000 kronor för att ta sin familj till ett tryggare Europa och en ljusare framtid.

Pengarna hade systern skickat.

Vågorna gick höga och Abdullah berättade senare att han frågat om de skulle kliva ur båten igen, beredd på att få vänta tills vattnet var lugnare.

Men båten lade ut.

Den hann inte mer än 500 meter på den 2 mil långa resan från Bodrum till Kos innan båten tog in vatten. Kaptenen slängde sig överbord, Abdullah försökte ta över rodret men en våg träffade båten från fel håll och den kapsejsade.

– Det var mörkt, alla skrek och jag orkade inte hålla dem. De gled ur mina händer, berättade Abdullah för Dogan direkt efter.

När morgonen grydde hade Alan och Galib Kurdi spolats upp på stranden och Nelfir Demir tagit det redan så berömda fotografiet.

– Jag tror att det har gjort något med oss allihop, sa Margot Wallström om bilden av Alan Kurdi när hon intervjuades i Aktuellt.

Och bilden har gjort något.

Miljontals människor runt hela världen har satt ner foten:

Det ska inte ligga fler små Alan i shorts och t-shirt uppspolade på stränder.

Abdullah Kurdi och hans familj kommer ursprungligen från Kobane men bodde i Damaskus i ett år när Abdullah fått jobb som frisör.

Det berättar Alan Kurdis morfar Sexo Seno Kurdi i en intervju med Svenska Dagbladet.

Flydde i panik

För ett år sedan, under den massiva attacken på Kobane av IS, flydde Abdullah Kurdi och hans familj, liksom stora delar av befolkningen, i panik över gränsen till Turkiet.

I juni i år dödades elva familjemedlemmar av IS.

I en intervju med en syrisk radiostation säger Abdullah Kurdi att han hade byggjobb i Istanbul och tjänade motsvarande 136 kronor per dag.

Det räckte inte långt för att försörja fyra personer, systern Tima Kurdi skickade regelbundet pengar till hyran.

– Det är förskräckligt hur illa Turkiet behandlar syrier, säger hon till The Guardian.

Det var deras pappa, pojkarnas farfar, som föreslog att Abdullah skulle ta sig till Europa. Han skulle på plats kunna undersöka alla möjligheter att få över sin fru och sina barn.

Men Abdullah beslutade sig för att de skulle göra det här tillsammans, som en familj. Han kunde inte lämna Rehan ensam med barnen i Istanbul.

Det var för tre veckor sedan.

Vindarna vände

När Alan Kurdi begravs, nästan exakt 48 timmar sedan bilden av honom publicerats för första gången, har världen förändrats.

I Kanada orsakade den lilla pojken en helomvändning i asylpolitiken.

På stående fot lovade den sittande immigrationsministern Chris Alexander att landet ska ta emot 10 000 fler flyktingar från Syrien.

I Storbritannien ökade antalet underskrifter på ett upprop som kräver att landet tar emot fler flyktingar till 300 000 från 40 000 dagen innan Alan Kurdi dog.

I Sverige har flera stora hjälpinsatser organiserats och antalet familjer som vill ta emot ensamkommande flyktingbarn har ökat med flera tusen procent.

Vindarna vände på stranden i Bodrum den 2 september 2015.

Fotnot: Aftonbladet har ändrat stavningen på namnet på den syriske pojken. Alan Kurdi är hans rätta kurdiska namn enligt pojkens släkt, Aylan det namn han fick när familjen registrerades i Turkiet.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingkatastrofen

Alan Kurdi