Beatrice Ask

Kräver besked - efter polisens tiggeriutspel

Av: 

Olof Svensson

Roger Haddad (FP).
Roger Haddad (FP).

NYHETER

Moderaterna bjöd in Gävleborgspolisen att prata om organiserat tiggeri.

Men polisens uppgifter har i efterhand kritiserats kraftigt och även tagits tillbaka.

– Jag är kritisk till att polisen ger så olika besked i den här frågan. Man ska vara försiktig, det finns en risk att man generaliserar utifrån enskilda exempel, säger Roger Haddad (FP), ledamot i justitieutskottet.

Polisen i Gävleborg gick ut med uppgifter om att tiggeriet utanför Söderhamn är organiserat och omsätter tio miljoner kronor på ett år.

Uppgifterna byggde på resultatet av en tre veckor lång insats där man utrett förhållandet på en camping där EU-migranter bor.

Senare backade polisen om beloppet tio miljoner - man drog även tillbaka påståendet om att det handlade om organiserat tiggeri.

Skrev debattartikel veckan efter

Den 23 april var en representant för Gävleborgspolisen inbjuden till riksdagen för att berätta om arbetet. Bakom inbjudan stod Moderaterna i justitieutskottet.

Roger Haddad (FP), ledamot i justitieutskottet reagerade på Gävleborgspolisens slutsatser - eftersom den skiljde sig från den bilden som poliser i andra delar av Sverige har.

– I storstadslänen hävdar man att tiggeriet inte är systematiskt och kriminellt i den meningen som Gävleborgspolisen gör, säger han.

En vecka efter mötet skrev moderaterna Beatrice Ask och Tomas Tobé en debattartikel på DN debatt om att förbjuda organiserandet av tiggeri. Roger Haddad (FP) säger till Nyheter 24 att det kan finnas en koppling.

– Jag noterade att någon vecka efter seminariet kom förslaget, å andra sidan har det rapporterats om att det var ett gammalt förslag som kom redan 2013, säger han till Aftonbladet.

M förnekar samband

Beatrice Ask (M) förnekar däremot att Gävleborgspolisens dragning låg till grund för debattartikeln.

– Moderaterna tog ställning på partistämman 2013 för att vi tyckte att vi borde överväga att kriminalisera organiserande av tiggeri. Det här arbetet har pågått under flera år, säger hon.

Anledningen att just Gävleborgspolisen bjöds in berodde enligt Ask på att det är viktigt att inte bara få bilden som förmedlas av poliser i storstäder.

Roger Haddad (FP) tycker det är ett stort problem att polisen ger olika bild av situationen med tiggeri - om det är organiserat eller inte. Han har nu skickat en skriftlig fråga till inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Jag vill veta hur regeringen har för bild av situationen, som ledamot i justitieutskottet har vi utgått från polisens officiella bild, säger han.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Beatrice Ask

Moderaterna

EU-migranter

Polismyndigheten

Roger Haddad