Skadades svårt i brand - fick nytt ansikte efter 14 år

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Patrick Hardison, 41, blev svårt brandskadad 2001.

Hår, läppar, öron, ögonlock, ögonbryn och större delen av näsan brändes bort.

Nu har han, 14 år senare, fått ett nytt ansikte efter den mest komplexa ansiktstransplantationen någonsin.

Patrick Hardison arbetade som frivillig brandman och deltog i släckningsarbetet vid en svår eldsvåda i Senatobia, Mississippi den femte september 2001.

Han gav sig in i det brinnande huset för att leta efter en kvinna, då föll taket in. Han fick tredje gradens brännskador på huvudet, halsen och magen.

På måndagen gick ett sjukhus i New York ut med nyheten att Patrick Hardison fått ett nytt ansikte, komplett med hår, öron och ögonbryn.

– De har gett mig mer än ett nytt ansikte. De har gett mig ett nytt liv, säger 41-åringen.

Över hundra personer involverade

Operationen, som varade i 26 timmar, inleddes den 14 augusti. Det är den mest komplexa och omfattande ansiktstransplantationen någonsin. Över 100 läkare, sköterskor och annan personal deltog i operationen som tog plats på NYU Langone Medican Center. Operationen leddes av doktorn Eduardo Rodriguez. Rodriguez har sagt att Patrick Hardisons ansikte innan operationen var ”ett stort ärr”.

Operationen hyllas nu av andra läkare.

– En historisk prestation, säger läkaren Amir Dorafshar, som är ansvarig för ansiktstransplantationer på ett annat sjukhus, till AP.

Patrick Hardison vårdas ännu i New York, men har för avsikt att återvända hem till Senatobia i tid för högtiden Thanksgiving. Brännskadorna gjorde nästan Patrick Hardison blind. Operationen har gjort så att han kan återfå normal syn för första gången på över tio år. I förra veckan avslöjade han i en intervju vad han såg mest framemot:

– Jag ska köra bil igen, sa han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN