Skärpt ton inför klimatmötet i Paris

avFredrik Rundkvist

NYHETER

Hollande: Om det inte blir bindande så blir det inget avtal

1 av 2 | Foto: AP
John Kerry.

Med två veckor kvar till klimatmötet i Paris skärps tonen mellan EU och USA.

Enligt den amerikanske utrikesministern John Kerry kommer mötet inte att resultera i ett bindande avtal.

– Om det inte blir bindande så blir det inget avtal, svarar nu Frankrikes president François Hollande.

Det var i en intervju i Financial Times i onsdags som USA:s utrikesminister John Kerry sa att mötet i Paris inte kommer att ”resultera ett bindande avtal eller överenskommelse som tvingar länder att minska koldioxidutsläppen”.

Uttalandet har fått den franske presidenten Hollande att reagera. Antingen blir det ett bindande avtal eller inget avtal alls, anser han.

– Om avtalet inte är juridiskt bindande så blir det inte någon överenskommelse, säger han i ett skarpt uttalande.

Står utanför Kyotoprotokollet

Målet med klimatmötet i Paris är att nå fram till ett nytt globalt avtal om att begränsa koldioxidutsläppen. Avtalet ska ersätta det förlängda Kyotoprotokollet, som löper ut 2020.

Avtalet anses avgörande för att förhoppningsvis kunna begränsa den globala uppvärmningen till två grader jämfört med förindustriell tid.

USA är, efter Kina, världens näst största utsläppare av koldioxid men står utanför Kyotoprotokollet.

Undertecknat av Clinton

Den dåvarande presidenten Bill Clinton undertecknade avtalet 1997, men den amerikanska kongressen har därefter motsatt sig att landet ansluter sig fullt ut till avtalet.

– Jag vet att USA har problem med sin kongress, vilket är helt begripligt, och jag vet hur svårt det är, säger François Hollande till New York Times.

– Men vi måste göra avtalet i Paris, om ett sådant kommer till stånd, bindande på så sätt att utfästelser som görs måste följas och respekteras.

”Inte ändrats”

Efter John Kerrys utspel har det amerikanska utrikesdepartementet gått ut med ett förtydligande om vad utrikesministern egentligen sa och menade: ”Vår hållning har inte förändrats: USA pressar på för en överenskommelse som innehåller både juridiskt bindande och icke-bindande delar.”

ARTIKELN HANDLAR OM