Belgien varnar för ”mycket allvarligt terrorhot”

avSebastian Hagberg, Sofia Roström Andersson

1 av 10

Belgien har höjt terrorhotnivån i Bryssel till den högsta möjliga, rapporterar AFP.

I helgen ställs tunnelbanetrafiken, fotbollsmatcher och evenemang in – samtidigt varnas allmänheten.

Nu uppger landets premiärminister att anledningen är ett hot om attentat liknande de i Paris.

På fredagskvällen höjde Belgien terrorhotnivån från en trea till en fyra på den fyragradiga skalan.

Höjningen gäller bara i huvudstaden Bryssel, rapporterar nyhetsbyrån AFP, och antalet militärer och polisen ökas i huvudstaden.

Enligt tidningen Flanders News innebär en fyra ett ”mycket allvarligt hot”, till skillnad från en trea – ”allvarligt hot”.

”Har vidtagit åtgärder”

Premiärminister Charles Michel sa på lördagen att beslutet fattades baserat på ”relativt precis information om risken för en attack liknande den i Paris”. Vidare uppgav han under en presskonferens att man är rädd för att ett flertal individer med vapen och sprängmedel skulle kunna utföra en attack ”kanske på flera olika platser”, rapporterar AP.

– Vi uppmanar allmänheten att inte ge efter för paniken och att hålla sig lugna. Vi har vidtagit de åtgärder som krävs, säger Charles Michel.

Belgiens åklagarmyndighet uppgav under lördagen att ett flertal vapen har hittats under en husrannsakan hemma hos en av de tre personer som greps i landet med koppling till Paris-dåden.

”Undvik folksamlingar”

Så sent som i tisdags höjdes hotnivån till en trea över hela landet. Detta bara några dagar efter attentaten i Paris och de efterföljande gripandena i Molenbeek.

”Efter vår senaste utvärdering... har centret höjt terrorberedskapen till nivå fyra, vilket betyder ett väldigt allvarligt hot, för Brysselregionen”, skriver Belgiens nationella kriscentrum OCAM i ett uttalande på fredagskvällen, enligt TT.

– Råden till befolkningen är att undvika platser där människor samlas som köpcentrum, konserter, evenemang eller stationer i kollektivtrafiken, säger en talesman för OCAM enligt nyhetsbyrån AP.

Tidigt på lördagen meddelades att tunnelbanetrafiken ställs in under dagen och bland annat varuhus och muséer håller stängt under lördagen och på bilder från den belgiska huvudstaden ses knappt några människor på gatorna.

Med anledning av den höjda hotnivån uppmanar svenska UD svenskar i Bryssel att följa råd och rekommendationer från lokala myndigheter.

Uppgifter: Abdeslam gömmer sig i Bryssel

Flera källor säger till ABC News att Salah Abdeslam – som misstänks för inblandning i massakern på Bataclanteatern – gömmer sig i Brysselområdet.

Abdeslam ska ha hört av sig till två vänner via Skype och sagt att han befinner sig i Bryssel, men att han letar efter möjligheter att resa till Syrien.

– Jag tror inte att han är långt härifrån, säger hans bror Mohammed Abdeslam enligt ABC News, och uppmanar Salah att överlämna sig själv till polisen.

Salah Abdeslam ska också ha sagt till sina vänner att hans inblandning i Parisdåden har överdrivits, vilket vännerna betvivlar.

Aftonbladets fotograf Urban Andersson blev vittne till ett stort polispådrag i centrala Bryssel på fredagskvällen.

– Det kändes som att det var något på gång. Jag såg hur polisen mobiliserade tungt utanför justitiedepartementet. Det var massa poliser med automatkarbiner, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM