Kerry mötte Putin i Moskva om kriget i Syrien

avLinnea Carlén

1 av 3

Ryssland har länge krävt att den syriske ledaren Bashar al-Assads framtid ska avgöras av folket längre fram – något USA och president Barack Obama vägrat.

Men nu svänger Washington och länderna ser ut att – om än tillfälligt – ha lagt en del meningsskiljaktigheter åt sidan.

Foto: AFP
John Kerry och Sergej Lavrov.

USA:s utrikesminister John Kerry träffade på tisdagskvällen den ryske presidenten Vladimir Putin i Moskva för vad han senare beskrev som ”effektiva” samtal.

Utöver att tillkännage att USA är redo att tillsammans med Ryssland krossa terrorgruppen IS, Islamiska staten, uttryckte han förhoppningar om att en landsomfattande vapenvila ska kunna uppnås i Syrien ”snart”. Något han menade att mötet bidragit att lägga grunden till, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

”Söker inte regimskifte”

Redan sommaren 2011 uppmanade president Barack Obama den syriske ledaren, en av Rysslands främsta allierade, att avgå. Han har därefter konsekvent upprepat att ”Assad måste bort”.

Rysslands hållning har hela tiden varit att endast det syriska folket bör besluta om hans öde.

Men i samband med tisdagens möte gav John Kerry uttryck för en något mjukare hållning.

– USA och våra partners söker inte ett så kallat regimskifte, sa Kerry enligt Reuters till reportrar i Moskva efter mötet.

Kerry klargjorde samtidigt USA:s ståndpunkt, nämligen den att al-Assad – av väst anklagad för oerhörda kränkningar av mänskliga rättigheter och användandet av kemiska vapen – omöjligt kan sitta kvar vid makten.

Enligt Reuters beskrev han även den syriska oppositionens krav på att al-Assad måste lämna så snart fredssamtalen börjar. Samtidigt sa han att "ingen borde tvingas välja mellan en diktator och att plågas av terrorister”.

En av förhoppningarna inför mötet var att de två länderna skulle närma sig varandra i synen på Assads roll vid en politisk övergång och vilka rebellgrupper som bör dela i fredssamtal, uppger TT.

Enats om Syrieninsatser

Rörande antiterrorinsatserna i Syrien ska länderna bland annat ha diskuterat utbyte av information om operationer i landet.

På fredag hålls en tredje omgång av Syriensamtal mellan världsledare i New York, sa den ryskte utrikesministern Lavrov efter mötet.

Kerry hoppas att man snart ska kunna enas om en FN-resolution om inbördeskriget i Syrien, skriver TT.

ARTIKELN HANDLAR OM