Rotavdraget minskar - men här är kryphålet

avSarah van der Stad

Publicerad:

Efter januari 2016 minskar rotavdraget till 30 procent. Men det finns ett kryphål. Om arbetet är slutfört före sista januari och betalt före årsskiftet 2015 kan man fortfarande dra av hälften av summan.

– Helt avgörande är att du betalar för arbetet 2015, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket.

Den 1 januari 2016 träder nya rot- och rutavdragsregler i kraft. Då får man inte längre dra av hälften av arbetskostnaden för reparations- och underhållsarbeten, utan den avdragsgilla summan sänks till 30 procent.

Men det finns ett kryphål, om än minimalt.

– Det finns en möjlighet. Om du betalar för jobbet 2015 och utföraren kanske inte hinner bli klar, så har utföraren till sista januari 2016 på sig att göra klart, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket.

I ett sånt läge går det alltså att utnyttja det gamla rotavdraget där 50 procent av arbetskostnaden betalas av Skatteverket.

Myndigheten har utformat regelverket på så sätt för att ge utföraren en rimlig chans att hinna ansöka om avdrag innan skatteåret är slut, även om arbetet försenas.

Kan slå bakut

Pia Blank Thörnroos rekommenderar dock inte att man försöker utnyttja kryphålet.

– Problemet är att om du betalar för jobbet 2015 men om utföraren inte blir klar till januari så får man ingen skattereduktion alls. Det kallas stupstoppsregeln.

Det går heller inte att ändra sin betalning när den väl är gjord.

– Tanken är att de här två ska gå hand i hand. Man betalar samma år som arbetet är utfört, säger Pia Blank Thörnroos.

Ökning av rotavdrag

Fler och fler ansöker nu om rotavdrag. Men Pia Blank Thörnroos kan inte säga om det hör ihop med att regeln ändras.

– Rotavdragen har ökat varje år. Men det är svårt att säga om de har ökat nu. Det kan vi se först när ansökningarna kommer in.

På företaget Servicefinder, som fungerar som en mellanhand mellan beställare och utförare, har man sett en markant ökning av avdragsgilla tjänster under året.

– Vi ser en jättestor ökning, det ökar vecka för vecka. Ökningen är främst privatpersoner som har tänkt renovera nästa år, men gör det i år i stället för att maximera sitt rotavdrag, säger Vishal Nanda, marknadschef på Servicefinder till Expressen.

Publicerad: