Joel Ankar

”Han har tydliga rasistiska åsikter”

Av: 

Anette Holmqvist

Ebba Thornéus

NYHETER

Svenska EU-parlamentariker riktar stark kritik mot Joel Ankar

SD-juristen Joel Ankar är i blåsväder igen och misstänks för grova rasistiska påhopp.

Svenska EU-parlamentariker riktar nu stark kritik mot Ankar.

– Det är ofattbart hur Winberg kan ha fortsatt förtroende för någon som upprepade gånger tydligt visat att han har rasistiska åsikter, säger EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L).

Under fredagen kunde Aftonbladet berätta att juristen Joel Ankar, medarbetare till EU-parlamentarikern Kristina Winberg (SD) i Bryssel, utreds av EU-parlamentet för rasistiska trakasserier.

Detta sedan han uppges ha kallat författaren och Ukip-medarbetaren Sarinder Joshua Duroch för ”untermensch” – nazisternas terminologi för den lägre stående rasen.

– Mr Ankar diskuterade hur upprörd han var över situationen i Sverige, över alla människor som kommer. Sedan sa han att jag var en ”untermensch”, säger Sarinder Joshua Duroch.

”Winberg bör avskeda Ankar”

Det är inte första gången som Ankar hamnar i blåsväder. Redan i februari kunde Aftonbladet avslöja att Joel Ankar anonymt skrivit grova rasistiska inlägg på Flashback.

Kristina Winberg reagerade då kraftfullt och sa att hon skulle sparka Ankar, men så skedde inte.

Nu riktar andra svenska EU-parlamentariker stark kritik mot hans senaste uttalande, och hoppas att EU-parlamentet tar händelsen på största allvar.

– De nya anklagelser som dykt upp mot Joel Ankar är oerhört allvarliga. Stämmer det att han har trakasserat en kollega på detta oerhört förolämpande och rasistiska sätt så förväntar jag mig att Kristina Winberg faktiskt avskedar honom med omedelbar verkan denna gången, om hon inte står bakom det han har sagt, säger EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L).

”Är inte ett dugg förvånad”

Den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Marita Ulvskog känner inte till den aktuella händelsen men säger till Aftonbladet att hon inte är förvånad.

– Jag är inte ett dugg förvånad då han redan tidigare har visat att han inte bör få fortsätta arbeta och det är ofattbart att en svensk parlamentariker kan fortsätta använda sig av hans tjänster. Redan förra gången tyckte jag det var märkligt att EU-parlamentet inte reagerade, då uttalandena var väldigt grova, vilket borde ha fått konsekvenser. Jag hoppas verkligen administrationen reagerar nu.

Den centerpartistiska EU-parlamentarikern Fredrick Federley tycker att Ankars uttalande är förkastliga, men menar att de ligger helt i linje med vad han tidigare har uttryckt.

”Såg mellan fingrarna”

Federley var en av dem som begärde den förra utredningen av Ankar, som enligt honom inte lett någon vart.

– Jag tycker hanteringen från förra gången var katastrofal då utredningen inte ledde någon vart samt att parlamentet, trots tydliga uppförandekoder, såg mellan fingrarna.

Han hoppas nu att den nya utredningen kan komma att få en kännbar effekt för Ankar.

– Eftersom uttalandet skett i ett parlamentariskt sammanhang så finns det skäl att tro att parlamentet nu kommer att vidta åtgärder och att det den här gången kan komma att få effekt.

I ett mejl till Aftonbladet nekar Joel Ankar till anklagelserna och skriver att han aldrig har kallat Duroch för ”untermensch” och menar att allt handlar om ett missförstånd.

ANNONS

Ladda upp för PRIME DAYS på Amazon! UNIKA erbjudanden – Nu 30-dagars provperiod!

Extern länk från Amazon

Till Prime Days!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Joel Ankar

ÄMNEN I ARTIKELN

Joel Ankar

EU-parlamentet

Kristina Winberg

Fredrick Federley

Marita Ulvskog

Sverigedemokraterna

Rasism