Skrev ’lyckodagbok’ – innan han dödade 149

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7
Andrepiloten Andreas Lubitz, 28.

NYHETER

Piloten Andreas Lubitz, 27, förde lyckodagbok, planerade att gifta sig och skaffa barn.

I stället störtade han medvetet Germanwings flight 9525 mot en alptopp och tog med sig 149 människor i döden.

Nu avslöjar tyska tidningar nya uppgifter om 27-åringens liv vid tiden för kraschen.

Den 24 mars klockan 10.01 lyfte Germanwings flight 9525 från Barcelona med 150 personer ombord. Men planet som skulle till Düsseldorf kom aldrig fram.

Klockan 10.40 försvann det från radarn och en minut senare kraschar planet in i en bergsvägg i de franska alperna.

Flög medvetet in i döden

Alla 144 passagerare och de sex besättningsmedlemmar dör omedelbart.

Snart står det klart att andrepiloten Andreas Lubitz, 27, har ”kapat” planet och medvetet kraschat det mot alptoppen.

Det har tidigare rapporterats om att Lubitz lidit av psykiska problem. Strax efter kraschen berättade bland annat Lufthansachefen Carsten Spohr att Lubitz gjort ett avbrott i studierna, men tillade att han därefter klarat alla tester och var fullt flygduglig.

Det avslöjades också att skälen till avbrottet var Lubitz djupa depressioner och självmordstankar.

Det tyska luftfartsverket LBA, som prövar piloternas licens varje år, uppgav veckorna efter kraschen att de aldrig informerades om Lubitz psykiska problem.

Nu avslöjar tyska tidningarna Bild och Der Spiegel nya detaljer om Andreas Lubitz liv tiden innan han tog med sig 149 personer i döden.

Skrev lyckodagbok

Informationen kommer från utredningen av kraschen och bland annat framkommer det att Lubitz fick regelbunden behandling av en psykiatriker.

Den behandlande psykiatrikern skrev, enligt åklagarens dokument, ut ett medel mot sömnsvårigheter och bad Andreas Lubitz att stämma av detta med arbetsgivaren Germanwings särskilda avdelning för flygmedicin.

Senare skrev läkaren också ut ett recept på den antidepressiva medicinen Mirtazapin.

De sista veckorna innan kraschen fick Lubitz totalt fyra olika mediciner utskrivna. Vid husrannsakan i Lubitz hem hittades, utöver Mirtazapin, tre andra receptbelagda preparat som används vid behandling av depressioner.

Enligt dokument från åklagaren i Düsseldorf som Spiegel har kommit över skulle Lubitz, som en del av terapin, föra regelbundet protokoll över hur han mådde – en lyckodagbok.

I dagboken dokumenterade han sin hälsa både med ord och smileys. På ett ställe skriver han att han mår ”I stort sett helt okej”.

Planerade att bilda familj

Utredarna har också kartlagt hans privatliv och hört hans familj. Lubitz hade vid sitt självmord varit tillsammans med sin flickvän i åtta år och paret bodde tillsammans i Düsseldorf. Flickvännen har sagt till utredarna att förhållandet ska ha varit ”lyckligt, harmoniskt och intensivt”, enligt Bild.

Att 27-åringen planerade att ta sitt liv och krascha ett plan verkar ingen ha anat.

Lubitz och flickvännen ska ha planerat att gifta sig under 2016 och sedan försöka skaffa barn året därpå, enligt Bilds uppgifter.

Av dokumenten framgår det att utredarna inte har kunnat hitta några motiv i familjen, i relationen med flickvännen eller i Lubitz finansiella situation.

I stället hittades ett kort med en hälsning skriven av en kvinna med små hjärtan på:

”Jag vet inte vad det är som får dig att börja gråta, men jag önskar att jag kunde kyssa bort tårarna”.

Kraschen av Germanwings 9525 – detta har hänt

Publicerad: