Uppgift: Höjning av barnbidraget uteblir

NYHETER

Ligger kvar på samma nivå, uppger SR:s Ekot

Socialdemokraterna gick till val med löfte om en höjning av barnbidraget.

Men enligt uppgifter till SR:s Ekot finns höjningen inte med i höstbudgeten.

Det innebär att nivån ligger kvar på 1 050 kronor i månaden.

Höjningen av barnbidraget var ett av Socialdemokraternas prioriterade vallöften. Nivån har legat still sedan 2006 och löftet var en höjning med 100 kronor per barn och månad till 1 150 kronor.

Men S-löftet kommer inte att uppfyllas 2016 enligt källor till SR:s Ekot. I budgetpropositionen som presenteras på måndag finns inga pengar avsatta till en höjning, som beräknas kosta två miljarder kronor.

Man får ge och man får ta

Höjningen fanns inte heller med i den rödgröna regeringens budget förra hösten – trots att löftet var att den skulle infalla 1 januari 2015.

– Vi har ju inte egen majoritet utan vi har fått samverka med andra och då får man ge och man får ta. Det är någonting som vi vill genomföra under mandatperioden men det är klart att alla våra vallöften kommer inte genomföras nu, sa finansminister Magdalena Andersson till Aftonbladet då.

"Det kommer höjas under mandatperioden"

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) säger till Aftonbladet att eftersom S inte har egen majoritet tvingas man kompromissa. Men hon lovar att höjningen kommer att genomföras under mandatperioden.

– Vi betar av reformerna efter hand, säger Strandhäll.

Hon lyfter också fram andra välfärdssatsningar som finns med i höstens budgeten, bland annat höjt underhållsstöd för ensamstående föräldrar och höjt bostadstillägg för pensionärer.

ARTIKELN HANDLAR OM