GW villig att betala för stämning av Lambertz

1 av 2 | Foto: ”Dårar har jag nog av. Men det är just att den här dåren råkar vara domare i Sveriges högsta domstol. Det har jag inte lika lätt att förlika mig med”, säger Leif GW Persson.
NYHETER

Göran Lambertz påstår i sin bok att den avlidne journalisten Hannes Råstam kan ha förvridit verklighetsbilden om Quickfallet på grund av sin cancersjukdom.

Nu erbjuder sig Leif GW Persson att stötta Råstams familj om de stämmer Lambertz:

– Jag är skittrött på karln.

Justitierådet Göran Lambertz, 65, ger i dag ut sin bok ”Quickologi” där han fortsätter driva sin linje om att Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, är skyldig för de åtta mord som han nu friats ifrån.

Han går även hårt åt den avlidne journalisten Hannes Råstam, för att i sin bok lura eller vilseleda läsarna. Bergwall tog nämligen tillbaka sina morderkännanden inför Råstam och efter flera års arbete kunde journalisten avslöja Sveriges kanske största rättskandal i en bok.

”Fick be om hjälp”

Lambertz ifrågasätter nu om inte Råstams cancersjukdom påverkat utgången i boken:

"Han visste att hans tid var utmätt, cancern växte i hans kropp. Kan han ha tänkt att "nu ska jag dra på så mycket jag kan, så får vi se hur långt det bär, hur mycket mitt kära Sverige klarar av att hantera"? Jag trodde nästan det ett tag".

Faktum är att Råstam började med sin bok två år innan han blev sjuk. Enligt kriminologen Leif GW Persson är justitierådets påhopp förtal.

– Hannes går och dör på ett väldigt tragiskt och oväntat sätt när han är i slutfasen av sin bok. Att han då skulle använda det som en förevändning för att ta ut svängarna i den boken. Om det var något så var det tvärtom. Han fick be om hjälp på slutet för att få den klar, säger Persson.

”Det är osmakligt”

Råstams familj har tagit del av delar av boken där Lambertz skriver om deras make, pappa och syskon.

De är mållösa.

– Jag tycker att det är helt galet. Jag förstår inte hur man kan uttrycka sig så om en avliden person som inte har chansen att försvara sig. Det är osmakligt att han (Lambertz reds anm) måste ropa efter berömmelse på det här sättet, säger dottern Amanda Sommarström.

Enligt henne kom även döden som en överraskning för hennes pappa.

– Det var inte förrän sista månaden ungefär som han förstod att han skulle avlida och då var han så pass dålig att han inte ens kunde skriva, säger Sommarström och fortsätter:

– Jag vet inte om Lambertz vet om att Hannes var färdig med underlaget av boken en lång tid innan han blev sjuk. Hade Lambertz sett själv hur dålig pappa var under sista tiden hade han inte valt att uttrycka sig så i sin bok.

Ber familjen om ursäkt

Amanda Sommarström och resten av familjen ska nu se över möjligheten att stämma Göran Lambertz för förtal.

– Det här är inte okej. Det är inte acceptabelt att han ska få uttrycka sig så här.

Leif GW Persson är villig att hjälpa till ekonomiskt.

– Ja, jag gör det. Jag är skittrött på karln, säger han.

Egentligen struntar han i Lambertz.

– För dårar har jag nog av. Men det är just att den här dåren råkar vara domare i Sveriges högsta domstol. Det har jag inte lika lätt att förlika mig med. Om jag kan förlyfta livet för Göran Lambertz på minsta vis så gör jag gärna det. Man får låta någon jurist titta på det här.

Sedan tidigare har Sture Bergwall gått ut med att han stämmer staten på grund av uttalanden utfärdade av Lambertz.

Lambertz kommenterar Råstams planer i ett sms:

”Jag är ledsen att de har tagit illa vid sig. Om de läser min text ser de att den är ömsint skriven. Och jag gillade Hannes. Men jag ansåg att jag måste skriva som det var eftersom hans bok spelade så stor roll för att villfarelsen skulle uppkomma.”