Stefan Löfven

Löfven tonar ned svenskt FN-mål

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

NEW YORK. Stefan Löfven och den svenska regeringen lobbar hårt för att Sverige ska nå en plats i FN:s säkerhetsråd.

Men samtidigt tonar statsministern nu plötsligt ned vikten av kampanjen.

– Det är inget mål i sig att nå en plats, säger han.

När Margot Wallström i höstas utsågs till utrikesminister tog hon redan under sin första dag upp att Sverige siktar på att nå en plats i FN:s säkerhetsråd 2017-18. Statsminister Stefan Löfven lyfte även frågan när han läste upp sin regeringsförklaring.

"Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd 2017–18 är ett konkret uttryck för regeringens vilja att påverka världspolitikens skeenden", står det på regeringens hemsida.

Lobbar hårt i USA

Just nu befinner sig statsministern i USA, där han bland annat lobbar för Sveriges kandidatur. På måndagskvällen anordnades ett mingel av Dag Hammarskjöld Foundation där Löfven fick chans att träffa en stor mängd FN-ambassadörer runt om i världen. Under dagen har han också träffat ambassadörer från bland annat Latinamerika och Karibien.

I går stod det även klart att trion Carl Bildt, Göran Persson och Pierre Schori blivit hedersambassadörer, som ska medverka i den svenska kampanjen.

Men på en presskonferens i dag tonade Stefan Löfven plötsligt ned vikten av kandidaturen, där Sverige kämpar mot Italien och Holland för att få en av de europeiska platserna.

– Det är inget mål i sig att nå en plats. Det förundrar mig att det har blåsts upp som det stora målet i svensk utrikespolitik. Det är det inte, det är ett verktyg, ett medel där man kan vara med och påverka i en organisation som vi är med i.

Han lyfte fram att säkerhetsrådet har ett väldigt stort ansvar när det gäller utvecklingen i många frågor i världen.

– Självfallet vill vi vara med och påverka där och det är många länder som efterfrågar Sverige att vi finns där. Inte minst för att vi är alliansfria men vi har också en tradition av att diskutera nedrustning, kärnvapenfrågor och framför allt siktar vi mot framtiden.

"Inte det övergripande målet"

Löfven säger att även jämställdhet och miljöfrågor är viktiga i ett globalt perspektiv.

– Men det är inte det överordnade målet att nå en plats, det är en förändring i världen till det bättre för alla människor, säger han.

Han tror inte att den senaste tidens diskussioner om relationen mellan Sverige och Saudiarabien kommer att påverka Sveriges chanser att nå en plats.

– Det är inte så att olika enskilda händelser kommer avgöra. Det är i juni nästa år det ska avgöras.

Under måndagen var Löfven inbjuden att tala inför FN:s ekonomiska och sociala råd, ECOSOC. Dessutom hade han ett enskilt möte med FN:s vice generalsekreterare Jan Elisasson. Under måndagkvällen reser Löfven vidare till Washington D.C där han bland annat ska träffa den amerikanska vicepresidenten Joe Biden.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

FN, Förenta nationerna