Syriens diktator Assad har rätt

NYHETER

Stödet för IS växer när USA bombar

Foto: Bashar al-Assad.

Syriens president Bashar al-Assad har rätt.

Jag trodde aldrig jag skulle skriva de orden men när det gäller USA:s bombningar och Islamiska statens framväxt så sätter diktatorn fingret på ett stort problem i kampen mot IS.

I en intervju med det ansedda amerikanska tv-programmet ”60 minutes” hävdar Assad att de amerikanska bombningarna får IS att växa.

Bombningarna intensifierades i höstas efter att Islamiska statens extrema framgångar på slagfältet i Syrien och Irak. Visserligen är det en koalition av 60 länder som står bakom kampen mot det nya terrorhotet men det är nästan bara USA som sköter bombningarna.

Vilket är ett problem.

Så fort USA är inblandad i en väpnad konflikt finns det stora grupper som per automatik tar ställning för motståndaren. Särskilt om konflikten pågår i arabvärlden. Där är USA alltid ”den stora satan” i breda folkgrupper. Inte minst på grund av sitt tidigare ensidiga stöd för Israel.

Därför vore det bättre om den väpnade kampen mot IS leddes av Saudiarabien, Turkiet och andra muslimska länder i Mellanöstern. Förmodligen vågar de inte av rädsla för att förlora stöd i den egna befolkningen.

Tusen nya i månaden

Då är det bekvämare att lita till USA även om följden blir att stödet för IS ökar. Såväl i arabvärlden som i vissa muslimska kretsar i Europa.

Assad hävdar att tusen nya rekryter varje månad ansluter sig till IS i Syrien. Många av dem från utlandet.

Hur väl siffran stämmer vet jag inte. Assad har intresse av att överdriva hotet eftersom IS indirekt förlängt han tid vid makten. Men alla säkerhetstjänster i Europa rapporterar hur strömmen av resande stridande till Syrien ökar istället för att minska trots alla ansträngningar i Västeuropa för att stoppa jihadistresorna.

Om det inte vore för att USA började bomba IS ställningar i Irak i somras är det möjligt att gruppen till och med kunnat inta Bagdad. Islamiska staten stod bara några mil från den irakiska huvudstaden när USA ingrep på den irakiska regimens begäran.

Man hjälpte även till för att förhindra ett folkmord på yasidierna och andra minoritetsgrupper i norra Irak.

USA har ett dilemma

Utan amerikanska bombningar kunde IS aldrig ha drivits ut ur den syriska staden Kobane vid gränsen mot Turkiet. De kurdiska styrkorna kunde inte stå emot men när de fick hjälp av amerikanskt bombflyg vände stridslyckan.

I framgången ligger också USA:s och omvärldens dilemma.

Bombningarna har varit avgörande för att stoppa IS framfart men de gör samtidigt att stödet för den sunnimuslimska terrorgruppen växer bland militanta islamister och även muslimer generellt.

IS har utropat ett kalifat av de områden man kontrollerar i Syrien och norra Irak. I vissa muslimers ögon är det en lovvärd gärning som gynnar islams utveckling. När USA bombar IS så bekämpar man samtidigt kalifatet vilket gör att stödet för IS ökar ännu mer.

Man kan tycka att avskyn för en grupp som offentligt halshugger människor, säljer kvinnor som sexslavar och genomför massavrättningar borde vara större än hatet mot supermakten USA. Men så är det uppenbarligen inte i alla läger.

Falska skäl

Samma fenomen kunde vi se när USA invaderade Irak 2003. Från hela Europa och övriga världen kom radikala muslimer som ville slåss mot amerikanerna. Den gången var det lättare att förstå eftersom USA genomförde sin invasion på falska premisser och utan stöd i FN. Många västländer var emot.

IS betraktas av nästan hela den civiliserade världen som ett stort hot. Inte minst är oron stor för att gruppen från sin bas ska spridda terror över hela världen. IS-krigare som återvänder till sina hemländer är en potentiell säkerhetsrisk.

Ju fler som reser desto svårare för ländernas säkerhetspoliser att hålla koll på återvändarna.

Det är också skälet till att västvärlden omvärderat Bashar al-Assads roll. I dag ses han som ett mindre hot än IS.

Hellre Assad kvar vid makten än att han ersättas av IS kalifat, resonerar omvärlden.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien

IS/Daesh

USA