Moderaternas nya förslag - vill införa ny karensdag

Foto: BJÖRN LINDAHL
Ulf Kristersson (M)

avPär Karlsson

NYHETER

Moderaterna vill införa en ny karensdag.

Målet är att försöka mota de skenande kostnaderna i sjukförsäkringssystemet.

– Vi vill undvika att man hamnar i den offentliga sjukförsäkringen om det inte är absolut nödvändigt, säger Ulf Kristersson (M).

I dag presenterade Moderaternas ekonomiska talesperson Ulf Kristersson partiets nya ekonomiska politik som en arbetsgrupp jobbat fram under våren. Tidigare har man presenterat flera förslagnya reformer.

Kristersson menade att en stor utmaning framöver är att motverka de kraftigt ökade kostnaderna i sjukförsäkringssystemet. För att mota tillbaka den vill man bland annat införa en ny karensdag, som ska ligga efter den 14:e sjukdagen, då det är staten och inte arbetsgivaren som betalar ut ersättning.

– Både sjukskrivningskostnaderna och sjukfrånvaron ökar. Det innebär fyra miljarder kronor varje år i nya kostnader. Och ingen gör någonting, jag tycker inte det håller. Vi lägger både långsiktiga förslag på förändringar som vi tror kan få effekt om några år men vi måste också göra kortsiktiga saker som sätter stopp för en ständig ökning, säger Ulf Kristersson.

"Bara om det är absolut nödvändigt"

Han menar dock att reformen inte kommer att få några enorma konsekvenser.

– Men vi tror att signalvärdet är viktigt. Det här påverkar inga vanliga förkylningar överhuvudtaget. Men det undviker risken att man kommer in i den offentliga sjukförsäkringen och blir kvar där om det inte är absolut nödvändigt.

Samtidigt vill M göra om karensdagen till till ett karensavdrag, som man menar är ett mer rättvist system. Det innebär att man förlorar en dagsinkomst oavsett hur många timmar man skulle jobbat.

Moderaterna är också oroade över de växande migrationskostnaderna. De vill man komma åt bland annat genom att införa en enklare boendeform för ensamkommande flyktingbarn.

– Vi måste ha ett effektivare flyktingmottagande. Vi kan inte ha de här hiskliga kostnaderna vi har sett den sista tiden när det gäller ensamkommande flyktingbarn. Vi föreslår en mycket enklare boendeform, säger Kristersson.

Han menar att systemet inte kostar lika mycket pengar, men ändå är ett bra sätt att emot de som kommer.

– Lyckas vi inte med detta är jag rädd för att det kommer höjas krav på att Sverige inte ska vara ett öppet land. Det vore dåligt för Sverige.

Har ändrat sig om a-kassan

Samtidigt står också klart att Moderaterna vill höja ersättningsnivån i a-kassan, något man tidigare varit emot. Höjningen är dock betydligt lägre än den som regeringen beslutat om.

– Det är en balansgång. Vi ser att en liten ökning kan vara rimlig. Men jag är rädd för att om man höjer a-kassan för mycket kommer vi öka arbetslösheten och då kommer de människor som annars skulle kunna komma in på arbetsmarknaden hållas utanför.

ARTIKELN HANDLAR OM