10 000 medlemmar har flytt Kommunal

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Kan gå miste om nästan 40 miljoner i medlemsavgifter

1 av 5

Krisen för fackförbundet Kommunal fördjupas.
Efter Aftonbladets avslöjanden har nu nästan 10 000 medlemmar gått ur förbundet. Det uppger pressavdelningen för TT.

– Det här sätter press på Kommunal att skärpa till sig, säger statsvetaren Mikael Sundström.

Medlemsflykten från Kommunal fortsätter efter Aftonbladets artiklar om bland annat nakenkabaré på lyxkrogen Metropol Palais, gratisvistelser på hotell, påkostade utlandsresor och kritiserade lägenhetsaffärer.

TT rapporterar att 9 600 medlemmar har begärt utträde ur förbundet.

Enligt verksamhetsberättelsen för 2014 har Kommunal 514 000 medlemmar. Flykten nu innebär att organisationen har förlorat ungefär två procent av sina medlemmar.

– Det är en markering som sätter press på Kommunal att skärpa till sig. Ingen organisation vill vara med om ett sådant här tapp, säger Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet.

Han fortsätter:

– Men det viktigaste är hur förbundet kan sköta sin huvuduppgift: Att företräda medlemmarna i avtalsrörelsen. Hur den här affären påverkar det återstår att se.

”Ett massavhopp”

Sociologiprofessorn Anders Kjellberg forskar om facklig organisation. Även han är verksam vid Lunds universitet. Enligt Kjellberg är medlemsflykten ett allvarligt problem för Kommunal.

– Det är ett massavhopp. Det är ett så stort antal att det är ohållbart för förbundet. Man måste göra något drastiskt nu, som att ordföranden avgår eller att man verkligen kan visa att man vidtar åtgärder, säger han till TT.

Kräver att toppen lämnar

Det var för en vecka sedan som Aftonbladet publicerade den första delen i granskningen av Kommunal.

Sedan dess har en lång rad medlemmar krävt att ordföranden Annelie Nordströms lämnar sin post. I går kom krav på hennes avgång från två av Kommunals lokalavdelningar.

Många medlemmar har ställt sig bakom ultimatumet: ”Vi stannar om Annelie Nordström går”

– Det är vad medlemmarna kräver: att Annelie ska kliva av och ta sitt ansvar, har Maritha Mähler, ordförande för Kommunals avdelning i mellersta Norrland, tidigare sagt till Aftonbladet.

Förlorar miljoner

Medlemsavgiften i Kommunal varierar beroende på lön. Enligt Aftonbladets beräkningar är snittavgiften knappt 332 kronor i månaden.

Tappet på 9 600 medlemmar innebär att förbundet går miste om drygt 38 miljoner kronor per år i medlemsavgifter.

– Summan i sig kanske inte är så märkvärdig för en organisation av Kommunals storlek. Men det är klart att man alltid vill ha så stora intäkter som möjligt, säger statsvetaren Mikael Sundström.

Lämnar i maj

Aftonbladet har varit i kontakt med Kommunals pressavdelning, som dock avböjt att kommentera raset.

Klockan 16 i dag, onsdag, höll Kommunals ordförande Annelie Nordström pressträff. Då meddelade Nordström att hon kommer att lämna sin post i samband med förbundets kongress i maj.

Publicerad: